Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Fotbalová asociace: S UEFA nemáme žádný spor

Praha - Evropská fotbalová unie (UEFA) upozornila Fotbalovou asociaci ČR (FAČR), že disciplinární komise nesmí být závislá na policejním vyšetřování, jak rozhodl v lednu výkonný výbor asociace. Předseda FAČR Miroslav Pelta však dnes uvedl, že s UEFA žádný spor nevede. V následné korespondenci s Nyonem prý představitelé českého fotbalu vysvětlili, že disciplinární komise může zahájit vlastní řízení hned po skončení první fáze policejního vyšetřování.

Takový doplněk disciplinárního řádu navrhl 4. února výkonný výbor FAČR. A přestože na konci ledna na protest proti takovému postupu rezignoval předseda disciplinárky Jiří Golda, orgány UEFA prý nejsou v zásadě proti.

Evropská fotbalová unie jen vyjádřila obavu o to, aby komise nezahajovala vlastní vyšetřování až s velkým odstupem po rozhodnutí soudu, což ale podle Pelty nehrozí. Disciplinárka se totiž na základě rozhodnutí výkonného výboru může vložit do případu okamžitě po skončení přípravného policejního řízení. Vedení Fotbalové asociace teď tvrdí, že si s představiteli UEFA už informační šum vysvětlilo.

Miroslav Pelta:

"Není to tak, že UEFA nesouhlasí s postupem FAČR při řešení případů korupce a možného ovlivňování výsledků. UEFA jen upozorňuje na možné střety a předpokládá, že asociace postupuje tak, že k nim nedojde. Proto FAČR ve své odpovědi zasílá UEFA vysvětlení, že respektuje nezávislé fungování disciplinární komise."

UEFA navíc prý vítá fakt, že disciplinárka od policie může získat důležité informace pro vlastní řízení. "Postup tedy vede k možnému využití prostředků, které má policie, a v konečném důsledku k nejúčinnějšímu způsobu zjištění důkazů. Tím se pak FAČR vyhne i možnému nebezpečí žalob na náhradu škody," uvedl generální sekretář asociace Rudolf Řepka.

Disciplinární komise musí být na policii nezávislá

Podle právního oddělení UEFA musí disciplinární orgány podle vlastního uvážení rozhodovat o tom, zda zahájí, nebo zastaví řízení. Jedině tak je prý možné zajistit jejich nezávislé fungování. Dopis zaslaný minulý týden z Nyonu na Strahov přitom výslovně upozorňuje vedení českého fotbalu, že právě nezávislost fotbalových soudů představuje základní princip organizační struktury, který musí bezvýhradně dodržovat všichni členové FIFA a UEFA.

Předsedkyně odvolací a revizní komise Markéta Haindlová, která v lednu informovala UEFA o rozhodnutí výkonného výboru a sama jej při tom kritizovala, znovu upozornila na fakt, že disciplinární komise musí být i při spolupráci s policií maximálně nezávislým orgánem.

Markéta Haindlová:

"UEFA podpořila náš záměr zintenzivnit spolupráci s policií, ale upozornila na to, že novela disciplinárního řádu nesmí vést k tomu, aby případy ovlivňování zápasů zůstaly neobjasněny."

Podle ní by FAČR hrozil finanční postih, pokud by předpisy UEFA nedodržovala. "Právní oddělení UEFA vyčíslilo pokutu, která by nám hrozila, kdybychom nepostupovali v souladu s disciplinárním řádem FIFA. Řádově jde o sankci ve výši statisíců švýcarských franků," uvedla Haindlová. Pelta však popřel, že by se nyní nad asociací vznášela hrozba finančních postihů. "Žádné pokuty se neřeší, jsme teď s UEFA ve shodě a věc je přehledná. Nechápu, jak ten článek, který je zavádějící, vznikl. Byl jsem z toho zděšený," řekl Pelta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články