Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Fotbalová asociace chystá pro jarní část sezony rozsáhlé změny

Praha - Pokusit se více sjednotit začátky zápasů, nahustit program jednoho kola fotbalové ligy do tří dnů a každé kolo mít "zabalené" v reprezentativním televizním magazínu. To jsou velká přání Ligové fotbalové asociace (LFA), která sdružuje kluby z první a druhé ligy. Velké změny čekají druhou nejvyšší soutěž - ta se nově bude jmenovat Fotbalová národní liga.

Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda
zdroj: ČT24

Bude mít i své vlastní internetové stránky - na serveru FN Liga od jarní části druholigové sezony poběží nejen články, ale i textové on-line přenosy ze všech zápasů. "Nová identita umožňuje se nově představit a prezentovat, a to jak po stránce atraktivnosti, tak návštěvnosti. Ta je potřebná pro fungování profesionálního fotbalu. Věřím, že nás nový název povzbudí," uvedl majitel Bohemians 1905 Ladislav Valášek.

Nové uspořádání by mělo vnést do zatím nepřehledného stavu jasná pravidla. Webové stránky pomůžou rovněž fotbalovým klubům, které zde budou mít prostor pro vlastní prezentaci. Ta by je měla také přenést blíže k fanouškům.

Je nám líto, video expirovalo.
Druhou fotbalovou ligu čekají změny

Zhuštění ligového kola do tří dnů

Další změny se chystají v organizaci ligových kol. Současná praxe je taková, že páteční a nedělní přímý přenos nabízí televize Nova, Česká televize (ČT) využívá sobotní a pondělní termíny. Představitelé LFA však touží po tom, aby ligové kolo nebylo "roztaženo" ve čtyřech dnech jako nyní, ale maximálně ve třech.

Dušan Svoboda (předseda LFA):

"Zatím se pohybujeme v oblasti, kdy se před třemi lety podepsaly určité smlouvy, které na tento aspekt nepamatují. Ale sám bych byl velkým zastáncem toho, abychom se program jednoho kola pokusili zúžit."

První fotbalová liga, jejíž jubilejní 20. sezona se nyní hraje, v tuzemsku jednotně stanovený hrací den nemá. Je to způsobeno požadavky jednotlivých klubů, které si samy volí začátky svých zápasů, přičemž zohledňují vlastní tradice nebo přání svých fanoušků. Rozpis zápasů může hlavně v podzimní části sezony také výrazně ovlivnit i účast ligových klubů v evropských pohárových soutěžích.

Stejné začátky zápasů

Co by však podle předsedy LFA lize prospělo nejvíce, je sjednocení začátků zápasů. Svobodovi se zamlouvá myšlenka, aby právě utkání, která nepoběží v přímém televizním přenosu, startovala v sobotu či v neděli v jednotném čase. Pokrývat by je v jejich průběhu měl například po vzoru německé Bundesligy televizní magazín.

Svoboda takové přání předestřel už loni v létě před startem sezony, k realizaci je prý teď o něco blíž. "Je to takový náš sen. Záleželo by na jednotlivých klubech, zda by raději chtěly hrát v sobotu, nebo v neděli. Ale prezentaci Gambrinus ligy by to jednoznačně pomohlo. Když bude velká sledovanost, budeme mít argument, aby věc byla zachována," prohlásil Svoboda.

Jedno takové ligové kolo by se mělo uskutečnit již v jarní části sezony. "Měl by to být takový pilotní projekt. Pevně věřím, že se to podaří a bude to mít ohlas, na základě kterého dostaneme další šanci. Vedeme o tom intenzivní jednání. Máme prvotní přísliby, ale zatím je předčasné hovořit o tom, kterého kola by se to třeba týkalo," poznamenal Svoboda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články