Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Fotbalisty nadchla v Číně atmosféra, diváci bouřili při každé akci

Přestože nehrál domácí výběr, dorazilo na páteční zápas fotbalových reprezentantů s Uruguayí na přípravném turnaji čtyř zemí v čínském Nan-nignu přes 22 tisíc diváků. Příznivci nadšeně aplaudovali především soupeřovým útočným hvězdám Luisi Suárezovi s Édinsonem Cavanim, bouřili však i při jakékoliv útočné akci českého celku.

Utkání Česko - Uruguay
zdroj: AP autor: Liou ťien-min

"Atmosféra byla netradiční, ale je fajn, že i když je to turnaj čtyř zemí, tak si lidi na stadion cestu našli," řekl brankář Jiří Pavlenka.

"Přes 20 tisíc diváků je nádherných na to, že nehrál domácí tým. Celkově jsou tu lidi strašně příjemní. Na hotelu je spousta fanoušků, kteří si chodí pro podpisy, fotí se," dodal záložník Vladimír Darida.

Hlediště arény s atletickou dráhou pro 60 tisíc diváků, kde se hrál i loňský první ročník China Cupu, se na zápas Čechů s Uruguayí povedlo zaplnit více než z třetiny.

Dorazilo velké množství dětí, které dostaly nafukovací tleskátka, a osm let starým stadionem občas zazněl i zvuk především v Africe populárních vuvuzel.

Číňané bouřili i při akcích, které neznamenaly přímé ohrožení branky. Aplaudovali povedené kličce nebo dlouhému autovému vhazování.

Největší rachot se stadionem s modrými, žlutými a červenými sedačkami nesl ve chvíli, kdy se míč přiblížil k uruguayským hvězdám - barcelonskému Suárezovi a Cavanimu z Paris St. Germain.

Oba zápas rozhodli, první proměnil v desáté minutě penaltu a druhý zvýšil na konečných 2:0 před pauzou nůžkami.

V průběhu druhého poločasu hledištěm gigantické stavby se spektakulární futuristickou střechou obíhala mexická vlna a tu deset minut před koncem následoval ohlušující potlesk vestoje. To když Suárez s Cavanim střídali.

"Už při rozcvičení jsme to cítili, že když se řeklo jejich jméno, tak celý stadion fandil. Ale fandili i nám, když jsme se dostávali dopředu," řekl Darida.

"Bylo to slyšet při každém jejich dotyku s míčem, nebo jak šli ti dva střídat, tak to byl největší aplaus. Myslím, že spousta lidí přišla kvůli těmto dvěma hráčům," dodal Pavlenka.

V pondělním zápase o třetí místo s domácím výběrem se český celek může těšit na ještě bouřlivější kulisu. Na čtvrteční utkání Číňanů s Walesem (0:6) totiž dorazilo kolem 30 tisíc lidí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články