Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Fotbalistky vybojovaly překvapivou remízu. Nizozemky trápila brankářka Votíková

České fotbalistky se postaraly na úvod kvalifikace o mistrovství světa v roce 2023 o velké překvapení. Svěřenkyně trenéra Karla Rady ve svém prvním vystoupení ve skupině C remizovaly v Nizozemsku 1:1, a to dokonce proti obhájkyním stříbra a úřadujícím evropským šampionkám sahaly po senzačním vítězství. Reprezentantky vedly od 47. minuty po gólu Andrey Staškové a o tři body přišly až v 83. minutě po brance Vivianne Miedemaové.

České hráčky měly ze senzačního bodu obrovskou radost. "S tak velkým týmem uhrát výsledek 1:1, já ani nemám slov. Byla to velká motivace pro celý tým, odevzdaly jsme všechno. Mohly jsme vyhrát, ale Nizozemky měly velký tlak a bohužel jsme to neudržely. Ale i tak je remíza 1:1 skvělá," řekla Stašková.

"Super. Uhráli jsme bod v Nizozemsku, což je velmi cenné. Moc si toho vážím. Mužstvo předvedlo bojovný výkon, po taktické stránce holky splnily to, na co jsme se připravovali. Bod má pro nás cenu zlata," uvedl Rada.

Jeho svěřenkyně se podle očekávání hlavně bránily, ale proti favoritovi dokázaly i zahrozit. Ve 13. minutě dostala Stašková míč do sítě, ale gól kvůli útočnému faulu neplatil. Dvě minuty po pauze už se útočnice Juventusu Turín dočkala, když prostřelila brankářku Van Veenendaalovou.

"Byla jsem překvapená, že první gól neplatil, tak jsem jim tam dala druhý," řekla s úsměvem Stašková. "Zpracovala jsem si míč na prsa a hned jsem zkoušela pálit, co nejrychleji to šlo. Přibližovaly se ke mně dvě hráčky. Zkusila jsem to na zadní tyč a padlo to tam," dodala.

Druhý tým z posledního světového šampionátu zabral, ale dlouho nemohl najít recept na českou gólmanku Votíkovou. Čtvrtfinalistky letošního olympijského turnaje částečně odvrátily blamáž až v 83. minutě, kdy se prosadila Miedemaová. Pětadvacetiletá útočnice se nedávno blýskla hattrickem v dresu Arsenalu v odvetě play-off Ligy mistrů na Slavii.

Radovy svěřenkyně už závěrečný tlak Nizozemek ustály a připsaly si zřejmě nejcennější výsledek v historii českého ženského fotbalu. Hned dvakrát jim v zápase hraném v Groningenu pomohla branková konstrukce.

V dalším utkání kvalifikace nastoupí Češky v úterý v Liberci proti Kypru, který dnes prohrál s Běloruskem 1:4. Zbylým týmem ve skupině je Island. Na mistrovství světa, které budou v roce 2023 společně hostit Austrálie a Nový Zéland, z Evropy přímo postoupí devět vítězů kvalifikačních skupin, celky z druhých míst čeká baráž. Radovy svěřenkyně usilují o premiérovou účast na velkém turnaji.

"Musíme být pevně nohama na zemi. Je to první bodíček v kvalifikaci, ještě se hraje o hodně moc bodů. Je to teprve první krůček. Čekají nás další těžké zápasy, teď to musíme potvrdit doma s Kyprem," dodal Rada.

Utkání skupiny C kvalifikace MS fotbalistek v Groningenu:

Nizozemsko - ČR 1:1 (0:0)

Branky: 83. Miedemaová - 47. Stašková.

Sestava ČR: Votíková - Dlasková, Bertholdová, Necidová, Bartoňová - Krejčiříková (73. Černá), Cahynová, Dubcová - Stašková (73. Pochmanová), Martínková (90.+5 Mrázová), Szewieczková (88. Šlajsová). Trenér: Rada.

Bělorusko - Kypr 4:1 (2:0).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články