Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Fotbalistky přišly v samém závěru o senzační výhru nad Nizozemskem

České fotbalistky remizovaly v Ostravě v pátém kvalifikačním duelu o postup na mistrovství světa s obhájkyněmi stříbra Nizozemkami 2:2, přestože nad velkým favoritem dvakrát vedly. O senzační vítězství přišly v nastavení. Domácí poslala do vedení v prvním poločase Kateřina Svitková, za favoritky vyrovnala po změně stran Danielle van de Donková. Po hodině hry se trefila Simona Necidová, ve třetí minutě nastavení ale srovnala Stephanie van der Gragtová.

Češky se radují z vedoucí branky do sítě Nizozemska
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimír

"Hodnocení je pro mě pozitivní. Před zápasem bychom remízu 2:2 brali všemi deseti. Jsem hrozně rád, že se nám podařilo vstřelit dvě branky a vypracovali jsme si další gólové příležitosti. Chválím i odvahu holek a jejich připravenost," řekl trenér Karel Rada.

Jeho svěřenkyně navázaly na venkovní remízu 1:1 z úvodního vzájemného duelu ve skupině. Následně Češky rozdrtily Kypr 8:0, ale v říjnu si výborně rozehranou kvalifikaci pokazily debaklem 0:4 na Islandu. Po duelu s Nizozemskem zůstaly v pětičlenné skupině třetí s jednobodovou ztrátou na druhý Island a s mankem šesti bodů na vedoucí Nizozemsko. V úterý české reprezentantky uzavřou kalendářní rok dalším domácím utkáním s Běloruskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky na senzaci nedosáhly, Nizozemky srovnaly v závěru

Na mistrovství světa, které budou v roce 2023 společně hostit Austrálie a Nový Zéland, z Evropy přímo postoupí devět vítězů kvalifikačních skupin, celky z druhých míst čeká baráž. Češky usilují o premiérovou účast na velkém turnaji.

Zápas proti Nizozemkám na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích se měl původně odehrát v pátek, kvůli sněhové kalamitě byl ale přeložen.

Češky se ujaly vedení v 11. minutě po nádherné dalekonosné střele Svitkové do šibenice. "Věděla jsem přesně, co chci udělat. Nebyl to můj první takový gól, prostě to umím. Zase jsem to potvrdila. Nakoplo nás to a dodalo nám to větší sílu," uvedla Svitková.

Ve 24. minutě Šlajsová se Svitkovou po rychlém přenesení hry běžely na polovině hřiště samy na bránu, první jmenovanou ale doběhla jedna z obránkyň a míč jí vypíchla. V závěru úvodního dějství Janssenová zblízka přestřelila.

Šest minut po přestávce favoritky srovnaly. Střela Roordové se od tyče odrazila k pohotově zakončující Van de Donkové. Češky málem bleskově odpověděly, jenže Szewieczková zblízka Van Veenendaalovou nepřekonala a Martínková hlavičkovala do břevna.

V 60. minutě hostující brankářka vyrazila míč pouze k Necidové, jež se z malého vápna nemýlila. "Objevil se mi tam balon a jediné, co mě napadlo, bylo dát ránu a trefit bránu. Naštěstí se to povedlo. Myslím si, že je to můj vůbec první gól v kvalifikaci za český nároďák, takže mám hroznou radost," uvedla útočnice Necidová.

O chvíli později česká gólmanka Votíková vytáhla hlavičku Miedemaové. Nizozemky si v závěru vytvořily tlak a v šestiminutovém nastavení se dočkaly vyrovnání po hlavičce Van der Gragtové. Obě kvalifikační remízy s Nizozemkami jsou nejcennějšími výsledky v české reprezentační historii.

"Jsme samozřejmě zklamané, protože jsme si vytvořily spoustu tutových šancí. Měly jsme z nich dát víc gólů. Odehrály jsme dobré utkání, poctivě jsme bránily. Takticky jsme to zvládly dobře, akorát jsme udělaly dvě chyby, které nás stály tři body," prohlásila Svitková.

ČR - Nizozemsko 2:2 (1:0)

Branky: 11. Svitková, 60. Necidová - 51. Van de Donková, 90.+3 Van der Gragtová.

Sestava ČR: Votíková - Šlajsová, Bertholdová, Necidová, Dlasková - Svitková, Cahynová, Dubcová, Szewieczková (84. Černá) - Martínková (84. Krejčiříková), Stašková (89. Mrázová). Trenér: Rada.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články