Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Fotbalistky do 17 let čeká na domácím Euru skupina smrti

Plzeň – České fotbalistky do 17 let čeká na domácím Euru velmi těžká skupina s Francií, Německem a Španělskem. Ve skupině B se utkají Irky, Angličanky, Nizozemky a Norky. Rozhodl o tom los v Plzni.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky do 17 let se ve skupině Eura potkají se Španělkami, Němkami a Francouzkami

"Malinko jsme na židlích ztvrdli. Ale těšíme se na odvetu za minulé mistrovství Evropy," pronesl bezprostředně po losu reprezentační trenér Karel Rada.

"Chci se všem za los omluvit. Bylo to moje první losování a myslím, že i poslední," řekla v nadsázce ambasadorka turnaje Pavlína Nováková-Ščasná. "Je to těžká skupina, to si přiznejme," dodala.

Český výběr startuje na šampionátu podruhé v historii, před rokem v Bělorusku nepostoupil ze skupiny, když ve třech zápasech uhrál jednu remízu. Doma se pokusí výsledek vylepšit. Nebude to ale vůbec jednoduché.

Německo je obhájcem titulu a v dosavadních devíti ročnících ho získalo pětkrát. Další tři zlata posbíral druhý z účastníků české skupiny A Španělsko, které bylo ve finále celkem šestkrát. Tři finálové účasti má na kontě i Francie, s níž české fotbalistky turnaj 2. května zahájí.

Těžká skupina může být obrovskou šancí

"Skupina už asi ani těžší být nemohla. Je tam to nejlepší, co v Evropě je. Ale musíme se na to dívat pozitivně. Je to pro nás svátek fotbalu a obrovská zkušenost. Vidím v tom šanci na obrovský posun pro ženský fotbal. Momentálně jsou tyto týmy o kus dál než my, to si nebudeme nalhávat. My ale chceme ukázat, že jsme se v ženském fotbale posunuli," řekl trenér Karel Rada po losu.

Za hlavního favorita turnaje považuje Španělsko. "Ale loni jsme se s nimi utkali v Příbrami a přesvědčili jsme se, že se s nimi dá také hrát," připomněl prohru 0:2. S Francií pak Radův výběr před rokem remizoval 1:1.

Bojovat jako lvice

"Když při losu naskakoval jeden těžký soupeř za druhým, tak mi napřed bylo úzko, ale bude to velký zážitek hrát s takovými týmy. Ostatní holky z toho také moc nadšené nejsou a kamarádi se mi smějí, ale budeme bojovat jako lvice, nevypustíme jedinou minutu a uvidíme, jak to nakonec dopadne," řekla reprezentantka Gabriela Šlajsová.

Těžkou, ale atraktivní skupinu přivítal i předseda FAČR Miroslav Pelta, podle něhož českému fotbalu svědčí role outsidera. "Pro nás je vždycky lepší být outsider, pak to zvládneme. Z tohoto pohledu jsme chytli dobrou skupinu. Navíc když se nedaří porazit Němce v mužské kvalifikaci o mistrovství světa, tak jim to mohou oplatit dívky," prohlásil Pelta.

Šampionát se odehraje na stadionech v Plzni, Příbrami, Domažlicích a Přešticích. Duely v základních skupinách jsou na programu 2., 5. a 8. května, semifinále jsou naplánována na 11. května a finále bude hostit Plzeň 14. května.

Los ME fotbalistek do 17 let v ČR

Skupina A: ČR, Německo, Španělsko, Francie.

Skupina B: Irsko, Nizozemsko, Norsko, Anglie.

Program:

2. května: ČR - Francie, Španělsko - Německo, Irsko - Anglie, Norsko - Nizozemsko.

5. května: ČR - Španělsko, Německo - Francie, Irsko - Norsko, Nizozemsko - Anglie.

8. května: ČR - Německo, Francie - Španělsko, Nizozemsko - Irsko, Anglie - Norsko.

11. května: semifinále (Domažlice a Příbram).

14. května: finále (Plzeň).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články