Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Fotbalisté vyzvou na turnaji v Kataru účastníka MS Island

Měsíc po neúspěšné kvalifikaci o postup na MS se čeští fotbalisté představí na turnaji tří zemí v Kataru, kde začnou přípravné období před startem Ligy národů v příštím roce na podzim. Prvním soupeřem reprezentantů v Dauhá je účastník světového šampionátu Island, v sobotu pak svěřenci Karla Jarolíma změří síly s domácím výběrem. V české nominaci chybí řada opor, šance se proto otevírá i před některými nováčky. Přímý přenos utkání Česko - Island sledujte od 15:35 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zatímco český celek už v září ztratil naději na postup na šampionát do Ruska, Island vyhrál velmi těžkou skupinu, ve které za sebou nechal Chorvatsko, Ukrajinu i Turecko. Seveřané vynikají především skvělou obranou, v posledních šesti zápasech inkasovali dohromady jenom jeden gól.

"Island je velice nepříjemný soupeř, houževnatý, dobře brání, odolný v osobních soubojích a dokáže se prosadit i gólově. Dostávají opravdu málo gólů. Co jsem viděl jejich poslední tři kvalifikační zápasy, soupeři si ani nebyli schopni vytvořit pořádnou gólovou situaci. Takže hodně těžký protivník," řekl kouč Jarolím, který u českého týmu navzdory neúspěšné kvalifikaci zůstal a bude u mužstva působit až do roku 2020.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisty čeká na turnaji v Kataru zápas s Islandem

V Dauhá musí oželet celou řadu opor. Kvůli zranění chybějí Vladimír Darida, Pavel Kadeřábek, Patrik Schick, Václav Kadlec, Matěj Vydra, z rodinných důvodů pak Bořek Dočkal s Theodorem Gebre Selassiem a ze zdravotních důvodů vypadli i další hráči. Jarolím musel v nominaci udělat řadu změn a v týmu jsou poprvé i nováčci Stefan Simič, David Houska, Robert Hrubý a Vladimír Coufal.

Naopak Islandu by opory neměly chybět. Ze základní sestavy vypadl jen zraněný pravý bek Birkir Már Sävarsson. "Proč bychom se jich měli bát? Všichni, co jsme tady, i ti noví kluci, jsou tu kvůli tomu, že fotbal umí," řekl brankář Tomáš Vaclík. "Island momentálně asi k té špičce patří. Mají vynikající úspěchy, postoupili na dva turnaje za sebou. Na Euru udělali velký úspěch. Ale strach z toho nemám, bude to výzva," dodal.

Island došel vloni až do čtvrtfinále Eura. V předchozí evropské kvalifikaci se utkal i s českým týmem a oba zápasy skončily 2:1 vždy pro domácí celek. "Bude to těžký soupeř, postoupili na mistrovství světa rovnou z prvního místa z velice těžké skupiny. Ta konfrontace pro nás bude velice přínosná. Já se navíc těším ještě na Birkira Bjarnasona, protože jsem ho dlouho neviděl," jmenoval Vaclík bývalého spoluhráče z Basileje.

V Kataru, kde se bude hrát mistrovství světa v roce 2022, čeká reprezentanty velmi horké počasí s teplotami okolo 30 stupňů. "Doufám, že se trochu ohřejeme, ale zase snad nebude dusno," podotkl s úsměvem Jarolím.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články