Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Fotbalisté si naposledy zatrénovali, Jiráček je připraven

Praha - Čeští fotbalisté zvládli dnešní poslední trénink v Praze před sobotním utkáním kvalifikace mistrovství světa v Dánsku v kompletním složení včetně záložníka Petra Jiráčka, kterého už nijak neomezuje pohmožděný nárt. Odpoledne se svěřenci kouče Michala Bílka ještě sejdou při taktické poradě před videem. V pátek dopoledne už zamíří do Kodaně, kde o den později vstoupí do bojů o účast na šampionátu v Brazílii v roce 2014.

Michal Bílek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Zatímco na pondělním srazu Bílka sužovala nejistota, zda jeden z tahounů týmu Jiráček bude pro utkání v Dánsku k dispozici, po dnešku jsou jeho obavy zřejmě definitivně rozptýleny. Záložník Hamburku, který si nárt poranil v sobotním duelu v Brémách, už ve středu zvládl bez úlev dvoufázový trénink a nestěžoval si ani po poslední přípravě na české půdě. "Jiráček je zcela bez závad," řekl s úsměvem lékař týmu Petr Krejčí.

Reprezentanti na pražském Strahově při hře na zmenšeném hřišti zkoušeli při uzavřeném tréninku taktické varianty, s nimiž plánují vyrukovat i v Kodani. "Zatím ale nebylo možné vyčíst, v jaké sestavě nastoupíme," řekl útočník Tomáš Pekhart. Právě on má podle Bílka nejblíže k tomu, aby na hrotu nahradil Milana Baroše, jenž po červnovém mistrovství Evropy ukončil reprezentační kariéru.

"Být v základu reprezentace a hrát od začátku, je přece snem každého hráče. Pak by bylo už jen na mně, co bych na hřišti ukázal," řekl Pekhart. "Je to otevřené pro všechny, opravdu zatím nevíme, kde dostane příležitost. Jestli trenér mluvil o tom, že mám k sestavě nejblíže, tak jsem rád. Za sebe můžu říct, že jsem připravený. Byl bych rád, kdybych v Dánsku hrál od začátku," řekl Pekhart. Možnost být v zahajovací jedenáctce bere jako velkou výzvu.

Tomáš Hübschman si chce zopakovat momenty z Eura, ví však, že to nebude jednoduché jak proti Dánsku, tak ani proti papírovým outsiderům. "Arméni ukázali velké zlepšení a bojovali o baráž na ME. V rozhodujícím utkání je zařízli rozhodčí, když gólman vyběhl za vápno, dostal to do hlavy, ale rozhodčí ho vyloučil za ruku. Porazili dvakrát Slovensko o tři góly, je to vizitka pro všechny týmy, že se s nimi musí počítat," míní Hübschman.

A ani podle něj nevyzpytatelné Bulharsko nebude žádným lehkým soupeřem. "Jednou hrají výborně a pak mohou prohrát i s Andorrou. A Malta je pro český fotbal vždy nepříjemný soupeř, přesvědčili jsme se o tom v roce 2009, kdy jsme vyhráli 1:0 s odřenýma ušima," upozorňuje defenzivní záložník.

Ten se na svém postu v sobotu bude snažit eliminovat tvorbu dánské hry ve středu hřiště, kde dominuje talentovaný Christian Eriksen. "Znám ho, je to výborný hráč. Měli bychom si dávat pozor, když se bude dostávat k balonu. S míčem je totiž hodně silný. Podobných hráčů tam je ale víc. Bude to spíš o Dánsku než o jednotlivých fotbalistech. Rozhodně na něj nechystáme osobku," řekl.

Platit na Dánsko by pak podle Hübschmana mohly české protiútoky. "Jsou silní po stranách, tvrdí v soubojích, zdobí je poctivost, nic nevypustí. Snaží se hrát útočně. S našimi brejky by ale mohli mít problémy," myslí si hráč Šachtaru Doněck.

V pátek fotbalisté v 11:00 leteckým speciálem vyrazí do Kodaně. V kvalifikaci se utkají ještě s Bulharskem, Maltou, Arménií a úřadujícími vicemistry Evropy Itálií.

Je nám líto, video expirovalo.
Tomáš Pekhart před vstupem do kvalifikace
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články