Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Fotbalisté se chtějí ve Skotsku přiblížit baráži o ME

Glasgow - Téměř jistotu listopadové baráže o účast na mistrovství Evropy si mohou přivést čeští fotbalisté, pokud se jim podaří v sobotu vyhrát nad Skotskem. Baráži by je v Glasgowě hodně přiblížil i nerozhodný výsledek. Případným úspěchem by český tým ideálně oslavil jubilejní 200. zápas samostatné historie. Zápas začne v sobotu v 16:00 SELČ, hlavním rozhodčím je Kevin Blom z Nizozemska, přímý přenos odvysílá ČT4.

Česko - Skotsko
zdroj: isifa/VLP autor: Martin Divíšek

Kvůli důležitosti utkání bude zřejmě přinejmenším začátek sobotního duelu největších adeptů na konečné druhé místo ve skupině I ve znamení taktické bitvy. Manévry začaly už v týdnu prostřednictvím médií. Skotové posílali soupeři vzkazy, že na hosty vlétnou a rozhodnou utkání už v prvním poločase. Češi naopak mínili, že domácí podle nich neopustí svoji defenzivní taktiku z minulých zápasů. Tak, jak to předvedli naposledy v přípravě s Dánskem, nebo v ještě větší míře v říjnu loňského roku v prvním vzájemném duelu v Praze.

Češi odletěli do Glasgowa už ve čtvrtek, aby se v klidu aklimatizovali před dnešním odpoledním tréninkem. Zápas se bude hrát v sobotu odpoledne. "Tento způsob nám na kvalifikační zápasy vyhovuje více, stejný model zachováme i před Litvou," uvedl manažer mužstva Vladimír Šmicer k dalšímu důležitému kvalifikačnímu zápasu, který sehraje český tým v říjnu.

Právě na Šmicra nemají ve Skotsku dobré vzpomínky. Nastoupil v obou vítězných kvalifikačních zápasech o účast na Euro 2000 a v Glasgowě právě jeho gól na 2:1 nasměroval tým trenéra Jozefa Chovance za postupem. I teď má český celek vítězné plány, ale po prohře 0:3 v Norsku se ocitl pod velkým mediálním tlakem a omluvenku mu může vystavit jen výrazně lepší výkon. Trenér Michal Bílek vyzkoušel v Oslu hru se dvěma útočníky, ovšem v důležitém soutěžním duelu podle všeho vyztuží hlavně střed hřiště. Právě tam se totiž rodily skotské brejkové akce v přípravě proti Dánsku, kterou svěřenci Craiga Leveina vyhráli 2:1.

Předpokládané sestavy:

Skotsko: McGregor - Bardsley, Caldwell, Berra, Crainey - Snodgrass, Brown, Fletcher, Morrison, Naismith - Miller.

ČR: Laštůvka - Hubník (Pospěch), Sivok, Rajnoch, Kadlec - Hübschman, Jiráček - Petržela, Rosický, Plašil - Baroš.

"Skupina je rozehraná tak, že máme do baráže nejblíže. Případný úspěch ve Skotsku nás může baráži výrazně přiblížit. Ale jsme nyní v podobné situaci jako před rokem, kdy jsme prohráli s Litvou a pak nás čekalo Skotsko," uvedl Bílek, podle kterého se z posledního přípravného zápasu Skotů nedalo mnoho soudit. "Hrálo se na těžkém terénu, Dánové byli fotbalovější, a pak si dali vlastní gól," řekl kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Vlastimila Vláška

Pokud se rozhodne pro pětičlennou zálohu s hrotovým útočníkem Barošem, pak Hübschmanovi bude zřejmě pomáhat plnit defenzivní povinnosti plzeňský Jiráček. Ofenzivní úkoly by měla mít trojice Petržela-Rosický-Plašil. "Sestavu oznámíme nejdříve hráčům, až pak se jí dozví veřejnost a novináři," vysvětloval dnes Bílek na tiskové konferenci, proč na rozdíl od svého skotského kolegy základní jedenáctku tají.

Skotové si v posledních dnech hodně a rádi připomínali českou prohru v Norsku a také loňský jarní vzájemný přípravný zápas, v němž vyhráli šťastně 1:0, přestože herně zaostávali. Tehdejší výhra prý přesvědčila trenéra Leveina změnit rozhodnutí rezignovat, protože se na něj do té doby valila kritika. Pod palbu se dostal i po utkání v Praze, kde představil systém hry, v němž chyběl typický útočník. "Od té doby se hodně změnilo," tvrdí dnes Levein a je optimistou, přestože v žebříčku FIFA je jeho tým ještě níže než Češi.

Optimismus zřejmě pramení z toho, že má k dispozici všechny hráče včetně uzdraveného Fletchera, hrát nemůže pouze Whittaker, jenž pyká za vyloučení v duelu se Španělskem. Záložník Fletcher v Manchesteru United sice po virové nemoci ještě nehraje, ale Levein na něj hodlá vsadit - i proto, že jeho defenzivní přednosti mohou proti české středové řadě výrazně pomoci. Domácí hodně spoléhají také na diváky, padesátitisícový stadion jim bude velkou podporu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články