Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Fotbalisté nastoupí v Podgorici. Brnovič slibuje peklo

Podgorica - Čeští fotbalisté budou v dnešní odvetě baráže o účast na mistrovství Evropy hájit v Černé Hoře dvoubrankový náskok. Tým trenéra Michala Bílka má k účasti na finálovém turnaji v Polsku a Ukrajině výrazně blíže a jeho cílem je umocnit šance vstřeleným gólem na půdě soupeře. Zápas začne ve 20:15, rozhodovat ho bude Ital Nicola Rizzoli. Přenos začíná v 19:30 na ČT4 a webu sportživě.cz.

Sebevědomí Černohorci se ale přes složitou situaci nevzdali a od porážky 0:2 v letenském duelu prohlašují, že připraví českému týmu v odvetě fotbalové peklo. Černohorský celek nicméně už od března čeká na výhru a jeho současný kouč Branko Brnovič v roli hlavního trenéra ještě nemá na kontě ani jednu. Navíc od roku 1997 se v barážových utkáních žádnému týmu nepodařilo při dvougólové ztrátě z prvního zápasu postoupit.

Češi si pražskou výhru 2:0 užili, ale už bezprostředně po ní výsledek s vědomím odvety nepřeceňovali. "Řeči ještě nikoho dál nedostaly," reagovali s pokrčením ramen a úsměvem, kdykoliv dostali dotaz na sebevědomá prohlášení soupeře.

Brankář Petr Čech, který se i v odvetě představí v obličejové masce, však tuší, že bude mít v odvetě více práce než v Praze a že jej čeká více vzdušných soubojů s vysokými hráči soupeře.

Petr Čech: Víme, že nás čeká ještě hodně práce. Mistrovství je relativně blízko, ale za 90 minut se může stát cokoli. Ale nastoupíme s pokorou a vědomím, že pokud podáme stejný výkon jako v Praze, tak budeme mít postup blízko.

V krátkém čase mezi oběma zápasy toho fotbalisté už mnoho nenatrénovali a více se věnovali regeneraci. Češi svůj hlavní trénink schovali za zavřenými dveřmi v neděli před odletem, jejich soupeř se připravoval v neděli večer na Městském stadionu Podgorica, kde se bude odveta hrát.

V českém týmu panuje pozitivní atmosféra. Zhmožděný nárt Tomáše Rosického se prý zlepšuje a k dispozici na úterní duel bude už i Roman Hubník, jenž v Praze nemohl nastoupit kvůli trestu za vyloučení v Litvě. Je však otázkou, zda bude Bílek do osvědčené páteční sestavy sahat, spíše se dá předpokládat, že se na stoperu objeví znovu Michal Kadlec. Jediná změna by mohla přijít na hrotu útoku, kde by už mohl nastoupit uzdravený Milan Baroš na úkor Tomáše Pekharta.

Bílek své plány tají. Jisté je, že odvetu nestráví jeho svěřenci pouze bráněním. "Jsme v poločase, ale pouze bránit výsledek rozhodně nepojedeme," řekl už po páteční výhře.

Také do domácí sestavy se může vrátit stoper, neboť Marko Baša se už zotavil ze zranění. Trenér Brnovič tak bude mít jednodušší úkol zacelit místo po levém obránci Milanu Jovanovičovi, jenž jako jediný z dvanácti hráčů ohrožených zákazem startu dostal v Praze žlutou kartu a odvetu bude sledovat jen z hlediště.

Branko Brnovič: Někdo si může myslet, že jsem blázen, ale já svým hráčům věřím. Byli jsme schopní proti Anglii srovnat z 0:2 na 2:2 za 45 minut, tak proč by se nám to nemělo podařit za 90 minut proti České republice? Zvlášť, když ČR nedosahuje kvalit Anglie. Jsem si jistý, že jsme schopní vstřelit dva či tři góly. Jedinou obavu mám z toho, abychom při naší snaze neinkasovali po brejku. Vím ale, že hráči na hřišti nechají vše. A stejně tak fanoušci v ochozech.

To sice ještě v neděli nebylo vyprodané, ale pořadatelé věří, že dvanáctitisícový stadion diváci zcela naplní a domácí tým získá potřebnou podporu.

Aby Černá Hora postoupila, potřebuje vyhrát rozdílem tří a více branek, případná domácí výhra 2:0 bude znamenat prodloužení a možný penaltový rozstřel. Každý jiný výsledek pošle dál Čechy, kteří zatím nechyběli na žádném ze čtyř předchozích evropských šampionátů.

Předpokládané sestavy:

Černá Hora: M. Božovič - Pavičevič, Baša, Savič, Džudovič - Drinčič, Pekovič - Vukčevič, Jovetič, Damjanovič - Vučinič.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Hubník, Kadlec - Rezek, Plašil, Jiráček, Pilař - Rosický - Pekhart (Baroš).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články