Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalisté Mostu jdou na detektor lži, vedení myslí, že ovlivnili zápas

Praha – Nečekanou dohru má minulo-týdenní zápas mezi Mostem a Pardubicemi. Domácí, kteří prohráli 2:5, čelí podezření z ovlivnění zápasu kvůli sázkám. Vedení klubu už podalo Fotbalové asociaci ČR podnět k prošetření utkání a také si najalo detektivní agenturu a chce poslat hráče na detektor lži.

FK Baník Most
zdroj: ČT24 autor: Vojtěch Rejl

"Nepovažuji Pardubice za top mužstvo druhé ligy, proto nás jeho vedení 4:0 už po půlhodině hry po totálních chybách našeho mužstva překvapilo. Bylo to velice nestandardní," řekl sportovní ředitel Mostu Anton Stehlík mladší. "Udělali jsme si interní analýzu, rozfázovali si určité situace a rozhodli jsme se pro využití polygrafu. Snad jako první v českém fotbale," uvedl.

Klub si také najal soukromou detektivní agenturu. "Při hromadném pohovoru nám zkušení fotbalisté zdůrazňovali, že na výkonu nic zvláštního neviděli. Já však chci naše mostecké prostředí očistit. Přiznám se, že v téhle chvíli hráčům nevěříme," prohlásil Stehlík.

Hráči jsou podle něj podezřelí, že výsledek zmanipulovali kvůli sázkám. "Už při první aféře před rokem a půl se ovlivňoval počet gólů do určité minuty, přesně to mi do toho pasuje. Ale do hlavy nikomu nevidím, při činu jsem nikoho nechytil. Pokud se něco objeví, podáme trestní oznámení na konkrétní osobu," řekl funkcionář.

Stehlík také zdůraznil, že na detektoru budou padat otázky pouze na zápas s Pardubicemi. A také, že výsledky nebudou zveřejněny. Klub kvůli tomu s hráči podepsal prohlášení. "Mají jistotu, že výsledky polygrafu nezneužijeme vůči třetím osobám," uvedl Stehlík.

Případem se také začala zabývat šéfka hráčské asociace Markéta Haindlová. "Nabídla nám pomoc, rady. Neříkala, ať na detektor nechodíme. Ale tvrdila, že jí o tom volal nějaký Chorvat. Nevím, zda manažer, nebo někdo, kdo se kolem fotbalu pohybuje. Jemu prý zase telefonoval nějaký balkánský hráč z Mostu, který chtěl, aby na detektor lži nedošlo," uvedl útočník Jiří Procházka.

On sám se detektoru vyhýbat nehodlá. "I když se necítím vinen, bude to na detektoru lži nepříjemné. Na druhou stranu žádný strach nemám. Půjdu na něj. V zápase se objevily věci, které by tam být neměly, ale neodvážím se říct, jestli šlo o náhodu, nebo o něco jiného," prohlásil.

Vyjádření FIFPro:

Markéta Haindlová"Jsme zásadně proti a doporučujeme hráčům, aby nespolupracovali. Vedení klubu zachází s hráči, jako kdyby byli vinní, přestože není vůbec žádný jasný důkaz. Vedení klubu doporučujeme vyřešit finanční závazky vůči hráčům, spíše než se k nim chovat jako ke kriminálníkům."

Haindlové se použití polygrafu nelíbí. "Přijde mi to nepřípustné, když nebylo zahájeno trestní řízení. V minulosti se řeklo, že podobné případy v českém fotbale bude vyšetřovat policie, tak nerozumím tomu, proč to tady řeší přímo klub. Mimochodem, za hráče se postavila i světová hráčská asociace FIFPro," uvedla.

"Navíc mám informaci, že klub dluží hráčům výplaty minimálně za poslední měsíc. Bojím se, aby detektor lži nebyl zástupný důvod, který povede k ukončování smluv," řekla Haindlová.

Druhá nejvyšší soutěž neřeší ovlivňování výsledků kvůli sázkám poprvé. Policie se chystá obvinit 22 lidí, kteří v roce 2013 manipulovali zápasy také v ČFL, juniorské lize a také na Slovensku, kde mezi potrestanými mimo jiné byl bývalý reprezentant Ivan Hodúr.

(https://cz.pinterest.com/pin/create/extension/)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články