Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Fotbalisté mohou v Lize národů dostat Wales či Švédsko, novou soutěž odvysílá ČT sport

Českým fotbalistům patří po konci kvalifikace o mistrovství světa 23. příčka v národním žebříčku UEFA. Z ní půjdou do lednového losování nově vzniklé Ligy národů, kde mohou z druhé ligy dostat třeba Wales či Švédsko. Ještě předtím by se však měli ukázat ve třech přípravných zápasech. Nově vzniklou fotbalovou Ligu národů nabídne divákům v přímých přenosech od září 2018 Česká televize, která na soutěž zakoupila vysílací práva.

Čeští reprezentanti se radují po gólu
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Umístění na 23. pozici znamená, že při losu budou Češi ve třetím koši. Nebudou tak moci do tříčlenné skupiny dostat Dánsko, Turecko a Severní Irsko, za kterým se umístili v právě skončené kvalifikaci po vzájemných výsledcích 0:0 a 0:2. "Týmy jsou hodnoceny podle koeficientu, tedy jak hrají," uvedl manažer reprezentací Jaromír Šeterle. 

Z prvního koše jim los přisoudí někoho z kvarteta Rakousko, Wales, Rusko nebo Slovensko. Ve druhém koši se jako soupeři nabízejí Švédsko, Ukrajina, Irsko a Bosna a Hercegovina.

Navíc je pravděpodobné, že při losování nebude možné zařadit do jedné skupiny Rusko a Ukrajinu kvůli politickému konfliktu.

Aktuální vydání pořadu Dohráno plus se věnovalo i nově vzniklé Lize národů:

Liga národů se losuje 24. ledna příštího roku a odstartuje v září 2018. "Vlastně hned prvním srazem," řekl Šeterle. Zatím se počítá s tím, že národní tým povede Karel Jarolím, smlouvu má platnou až do konce července 2018. Pak by měl být připraven kontrakt nový, ve kterém bude mít Jarolím jasně stanovené sportovní cíle - vyhrát skupinu v Lize národů.

Reprezentace už v září ztratila naději na postup na MS a v říjnových zápasech v Ázerbájdžánu a se San Marinem hrála hlavně o to, aby si zajistila start v druhé lize.

Liga národů je tedy prakticky soutěžní varianta dosavadních přípravných zápasů. "Nahradí je. Budou to soutěžní utkání, taková předforma kvalfiikací na mistrovství světa a mistrovství Evropy," řekl Šeterle.

Theodor Gebre Selassie
zdroj: ČTK/DPA/Jan Woitas

Los každou ze čtyř lig rozdělí do čtyř skupin. Každý z týmů tak bude mít dva až tři soupeře, s nimiž bude ve dvojutkáních bojovat o prvenství ve skupině. To přinese postup do vyšší ligy, poslední místo naopak bude znamenat sestup. Vítězové skupin první ligy si v červnu 2019 zahrají Final Four.

"Soutěžní aspekt bude větší. Každý vítěz Ligy národů postoupí na Euro. Efekt bude, že podle skončené první fáze Ligy národů se bude nasazovat do jednotlivých košů na losování mistrovství Evropy, odkud budou postupovat z pětičlenných a šestičlenných dva účastníci," dodal Šeterle.

Nová soutěž organizovaná UEFA se navíc objeví na obrazovkách ČT sport, která na její vysílání zakoupila práva. Liga národů bude dodatečnou kvalifikací na mistrovství Evropy 2020. Každá ze čtyř lig bude mít jedno účastnické místo, o které budou v březnu 2020 bojovat čtyři nejlepší týmy, které si postup nezajistí z běžné kvalifikace.

Trenér Karel Jarolím na tréninku české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

České fotbalisty ještě před startem Ligy národů nejspíš čekají tři přípravné zápasy. "Otevírají se prakticky tři termíny. Jeden bude nyní v listopadu, následujících bude v březnu a pak ještě může být v červnu," vysvětlil Šeterle s tím, že utkání jsou zatím ve fázi příprav.

"Řada států ještě dohrává kvalifikaci, takže listopadový termín je rezervní pro baráž. Týmy, které už buď vypadly, nebo si zajistily postup na Euro, mohou tento termín využít k přátelským utkáním," dodal Šeterle.

Situací v reprezentaci se zabývá i nový díl FOTBAL FOKUS podcastu:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články