Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fotbalisté jsou v žebříčku nejníže za 17 let

Curych - Čeští fotbalisté klesli o další dvě místa až na 38. pozici ve světovém žebříčku FIFA a ocitli se vůbec nejníže od srpna 1994. Prvenství i po jihoamerickém šampionátu drží mistři světa a Evropy Španělé, vítězové Copy Amériky z Uruguaye jsou pátí. V dnešním novém pořadí FIFA poskočili o 13 příček. Nejbližší soupeři českých fotbalistů v srpnové přípravě Norové jsou v pořadí FIFA dvanáctí.

Právě dva účastníci mistrovství Jižní Ameriky Kolumbie a Peru odsunuli český tým. V žebříčku FIFA je tak reprezentace na tom nejhůře za posledních sedmnáct let, kdy začala být klasifikována samostatně po rozpadu federace. V srpnu 1994 byli Češi naposledy na 44. místě.

V Evropě jsou až třiadvacátí, což znamená, že při sobotním losování kvalifikace pro mistrovství světa 2014 budou až ve třetím ze šesti košů. Při minulém losu před čtyřmi lety byli čeští fotbalisté ještě v prvním koši, a vyhnuli se tak nejtěžším soupeřům, ale na světový šampionát nakonec stejně nepostoupili.

Světová kvalifikace sice už na některých kontinentech začala, ale její evropská část se bude losovat v Riu de Janeiro až tuto sobotu v 15 hodin tamního času, v Česku bude osm hodin večer. Přímý přenos odvysílá ČT4.

Pro rozdělení do šesti výkonnostních košů je dnešní žebříček rozhodující. V pěti koších bude po devíti zemích, v šestém osm. Na šampionát postoupí přímo devět vítězů skupin, osm týmů z druhých míst s nejlepší bilancí bude hrát baráž.

Rozdělení do košů pro evropskou kvalifikaci MS:

1. koš: Španělsko, Nizozemsko, Německo, Anglie, Itálie, Portugalsko, Chorvatsko, Norsko, Řecko

2. koš: Francie, Černá Hora, Rusko, Švédsko, Dánsko, Slovinsko, Turecko, Srbsko, Slovensko

3. koš: Švýcarsko, Izrael, Irsko, Belgie, Česko, Bosna a Hercegovina, Bělorusko, Ukrajina, Maďarsko

4. koš: Bulharsko, Rumunsko, Gruzie, Litva, Albánie, Skotsko, Severní Irsko, Rakousko, Polsko

5. koš: Arménie, Finsko, Estonsko, Kypr, Lotyšsko, Moldavsko, Makedonie, Ázerbájdžán, Wales,

6. koš: Faerské ostrovy, Lichtenštejnsko, Island, Kazachstán, Lucembursko, Malta, Andorra, San Marino.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články