Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalisté hrají proti oslabeným Turkům. Potvrdí Češi dobrý start?

Istanbul – V Turecku čeká českou reprezentaci velmi složitý úkol. Soupeř na úvod skupiny prohrál 0:3 na Islandu a další zaváhání si nemůže dovolit. Dopředu ho navíc požene zřejmě vyprodaný stadion Sükrü Saracoglu pro 50 tisíc diváků. Češi chtějí z nadcházejícího dvojzápasu čtyři body, je třeba potvrdit výhru nad favoritem skupiny Nizozemskem. Zápas začne v Istanbulu, kde je o hodinu více, v pátek ve 20:45. Přímý přenos startuje na ČT sport a našem webu již o půlhodinu dříve.

Ilustrační foto

"Tři body proti Nizozemsku jsou hodně důležité, ale jedno vítězství není postup. Musíme to potvrdit. Pokud to nepotvrdíme, vůbec nic to neznamená," řekl trenér Pavel Vrba po výhře nad "Oranjes", která byla jeho premiérovým vítězstvím na lavičce české reprezentace.

Z dvojzápasu v Turecku a Kazachstánu by byl spokojený se čtyřmi body. "Věřím, že na to máme. Kdyby se nám to povedlo, byl by to výborný vstup do kvalifikace, pokud bychom k tomu přičetli ty body, které máme s Nizozemskem," prohlásil český trenér.

Pavel Vrba o Turecku: "Když nevyhrají, tak to budou mít hodně složité, i co se týká fanoušků. Očekávám, že i ten způsob hry bude jiný než na Islandu. Jsou postaveni do situace, kdy musí vyhrát. Nevím, jestli je to pro nás výhoda, ale věřím, že ano."

Přežít začátek

"Je to pro ně už takové menší finále po tom prvním zápase, aspoň co jsem tak z toho vycítil. Neberou proti nám nic než vítězství," uvedl obránce Michal Kadlec, který působí ve Fenerbahce, na jehož stadionu se bude hrát. V turecké reprezentaci má čtyři spoluhráče. "Nejdůležitější je, abychom chytili začátek a nedovolili, aby se jim něco povedlo. Když začátek přežijeme, jejich první euforie opadne a pak jsou naše šance vysoké," dodal.

Vzájemná bilance:

Turecko - ČR (včetně Československa) 17 3-3-11 13:42.

Turecko - ČR 7 2-1-4 8:18.

Vrba do Istanbulu vyrazil v trenérské kariéře už potřetí. Před čtyřmi lety prohrál s Plzní na půdě Besiktase 0:3 a vloni s Fenerbahce remizoval 1:1. "Když jsme hráli s Fenerbahce, měli kvůli trestu zavřený stadion a bylo tam možná 400 diváků. Nakonec jsme z toho byli rozpačití. Teď se těším, že bude plný stadion s odpovídající atmosférou a doufám, že třetí zápas v Istanbulu nám vyjde úplně nejlépe," řekl Vrba.

Kdo potáhne Turky?

Turkům komplikuje situaci velká marodka. Chybí kapitán Emre Belözoglu, první dva brankáři Onur Kivrak i Volkan Demirel či nejlepší útočník Burak Yilmaz. "Vzhledem k naší porážce je zápas s Českem mnohem důležitější. Nečekaně zvítězili nad Nizozemskem, to vypovídá o jejich kvalitě," varoval trenér Fatih Terim.

Tomáš Sivok s Michalem Kadlecem řadu absencí v tureckých řadách za žádnou výhodu nepovažují. "Určité oslabení to je, ale ve fotbale to funguje tak, že když není útočník číslo jedna, chytne šanci za pačesy útočník číslo dva. Kdokoliv je v národním týmu, patří k top hráčům v Turecku. Nemyslím si, že když pár hráčů chybí, bude to jednoduché. Naopak nesmí nás to vykolejit a musíme se soustředit stejně, jako kdyby tam byli," uvedl Kadlec.

Ústřední postavou je podle Sivoka záložník Arda Turan. "Jednou z největších zbraní při každém domácím zápase jsou fanoušci, plus bych k tomu přidal Ardu, proti kterému jsem nastupoval. Myslím, že to je rozdílový hráč, na kterého Turci hodně spoléhají. V obrovské formě hraje Gökhan Töre, má veliký potenciál, i když nevím, jestli bude hrát od začátku," řekl Sivok.

Předpokládané sestavy:

Turecko: Zengin - Gönül, Kaya, Gülüm - Sahan, Inan, Turan, Topal, Erkin - Adin, Bulut.

ČR: Čech - Kadeřábek, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Darida, Plašil - Dočkal, Rosický, Pilař - Lafata.

Absence: Belözoglu, Kivrak, Demirel, Yilmaz, Pektemek, Calhanoglu, Ayhan (všichni zranění), Toprak (trest za ČK) - Kozák, Gebre Selassie, Hloušek, Rajtoral, Bičík, Hušbauer (všichni zranění).

Zajímavosti:

- z posledních 4 vzájemných zápasů vyhráli Češi jediný vloni v únoru

- ze 7 duelů na turecké půdě prohrál český nebo československý tým pouze jednou v roce 1958

- trenér Pavel Vrba se proti Nizozemsku dočkal v pátém utkání na lavičce reprezentace premiérové výhry, zároveň šlo o první letošní vítězství národního týmu

- Češi prohráli jediný z posledních 13 duelů na hřištích soupeře

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články