Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Fotbalisté FC Barcelona kvůli opravě Camp Nou příští rok odehrají jinde

Největší fotbalové doupě v Evropě stadion Camp Nou od příštího léta nebude domovem pro hráče FC Barcelony. Zahájí se zde totiž dlouhodobě plánovaná rekonstrukce, jež má například navýšit diváckou kapacitu. Fotbalisté se tak v příští sezoně musejí přemístit do jiné arény. Nabízí se stadion Johana Cuyffa či bývalý městský Olympijský stadion, v němž dříve hráli rivalové z Espaňolu.

Stadion Barcelony Camp Nou
zdroj: REUTERS autor: Albert Gea

FC Barcelona příští rok v létě zahájí dlouho plánovanou rekonstrukci svého svatostánku Camp Nou a zhruba rok tak bude muset hrát domácí zápasy na jiném stadionu. Nový domov fotbalisté nejspíš najdou na stadionu Johana Cruyffa v tréninkovém centru.

Prezident klubu Joan Laporta uvedl, že stavební práce na Camp Nou budou trvat tři až čtyři roky, nicméně ve "vyhnanství" by hlavní tým neměl být déle než 12 měsíců. "Zvažujeme různé možnosti, ale hlavním kandidátem je stadion Johana Cruyffa," řekl Laporta katalánskému rádiu Rac1.

Stadion pojmenovaný po zesnulé klubové legendě je domovem ženského týmu a je součástí tréninkového komplexu. Stadion má kapacitu jen 6000 diváků, klub ji ale na mužské zápasy chce zvýšit na 50 000.

Další možností je podle Laporty hrát na městském Olympijském stadionu na kopci Montjuic, jenž byl několik let domovem rivala Espaňolu.

Camp Nou je už nyní se 99 000 sedadly největším fotbalovým stadionem v Evropě a Barcelona chce kapacitu ještě zvýšit na 110 000. Klub také hodlá modernizovat okolí stadionu, kde se nacházejí haly pro další sportovní týmy, muzeum a klubové obchody.

O financování Barcelona jedná s investiční bankou Goldman Sachs, která by klub měla založit částkou 1,5 miliardy eur (38 miliard korun). Finanční plán musejí schválit při hlasování členové klubu, který má už tak obří dluhy, jež podle současného vedení zdědil po týmu předchozího prezidenta Josepa Marii Bartomeua.

"Nový stadion je klíčový pro fungování klubu a jeho bezprostřední budoucnost. Bude to mít na Barcu důležitý vliv, protože díky tomu budeme moci soupeřit s našimi rivaly, kteří už udělali, co bylo třeba," řekl Laporta.

Konkurenční Real Madrid modernizoval své Santiago Bernabéu loni po vypuknutí koronavirové pandemie, kdy na stadiony nesměli diváci, a hrál domácí zápasy na tréninkovém stadionu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články