Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalisté Corinthians překvapivě porazili Chelsea 1:0

Jokohama – Velkým překvapením skončilo finále mistrovství světa klubů v japonské Jokohamě, ve kterém brazilští Corinthians porazili favorizovanou Chelsea 1:0 a po dvanácti letech znovu vyhráli trofej nejlepšího klubu světa. O výsledku rozhodl po sedmdesáti minutách hlavou Guerrero. Corinthians tak přerušili pětiletou nadvládu evropských klubů na tomto turnaji. Třetí místo obsadil tým Monterrey, který v souboji o třetí místo porazil Al Ahly 2:0.

Fernando Torres
zdroj: ČTK autor: Darren Walsh

Oba celky vstoupily do zápasu na ne příliš kvalitním trávníku opatrně a kombinace byly plné nepřesností. O něco aktivnější ale přeci jenom byla favorizovaná Chelsea. A v desáté minutě si také vytvořila první obrovskou šanci. Po rohu se míč odrazil k stoperovi Cahillovi stojícímu na malém vápně, jeho střelu však brankář Cassio s velkou dávkou štěstí zastavil na brankové čáře.

Petr Čech:

"Jsme zklamaní, protože jsme tu trofej moc chtěli. Myslím, že jsme byli lepší, ale bohužel jsme nevyhráli. Fotbal je i o radosti i zklamání. Někdy si zasloužíte prohrát, jindy ne.
Nemůžeme říct, že by nás soupeř přehrál, jenže velká finále jsou o proměňování šancí. My jich měli několik, ale gól jsme nedali a byli jsme za to potrestáni. Soupeř jednu branku vstřelil a má trofej. Nezbývá nám než si z ligy zajistit účast v Lize mistrů pro příští ročník a pokusit se na tenhle turnaj kvalifikovat znovu."

První větší příležitost si po půl hodině hry připravili i hráči Corinthians. To když chyboval Cahill a míč se dostal za obranu k osamocenému Guerrerovi, ale jeho střela minula branku. Chelsea sice držela po většinu času míč na svých kopačkách, ale o chvíli později měl šanci opět Guerrero. Ten se prodral vápnem, jeho pomalá střela sice minula branku, ale míč k ní dostal Emerson, který z úhlu trefil tyč Čechovy branky. O tři minuty později mohlo udeřit na druhé straně. Dlouhý pas Lamparda si krásně zpracoval Torres, ale Cassio si s jeho střelou poradil.

Do konce poločasu si blues vytvořili ještě jednu nadějnou akci. Po rychlé kombinaci se dostal k míči na levé straně Moses, jenž se pokusil obstřelit Cassia, ale ten konečky prstů vyrazil nebezpečnou střelu na roh.

Frank Lampard:

"Odjíždíme se špatným pocitem, protože jsme rozhodně měli šance na to,
abychom alespoň dovedli zápas do prodloužení. Je to velké zklamání projít
celou tou cestou až sem a pak prohrát."

Paolo Guerrero:

"Je to neskutečný pocit. Vyhrát před tolika našimi fanoušky je
neuvěřitelné."

Do druhé půlky vstoupila aktivně opět především Chelsea a po deseti minutách se po pěkné přihrávce Maty řítil na Cassia Hazard, ale ve stísněné pozici nedokázal belgický záložník výborně chytajícího brazilského brankáře prostřelit. S přibývajícím časem přebírali iniciativu hráči brazilského týmu, za což byli odměněni v 69. minutě. Danilo si na vápně pohrál s obránci Chelsea, jeho střelu sice stihl zblokovat Gary Cahill, ale míč se dostal k výborně hrajícímu Guerrovi, jenž z malého vápna poslal hlavou míč do sítě.

Ani inkasovaná branka obraz hry příliš nezměnila a favorizovaný londýnský celek jen těžko nacházel klíč na pevnou obranu Corinthians. Chvíli před koncem se jí to přece jenom povedlo, když se Torres ocitl zcela sám před brankářem v ideální pozici, ale napálil míč jen do Cássia. Závěrečný nápor Londýňanů oslabilo vyloučení Cahilla za ostrý faul na polovině hřiště. Blues sice nakonec vyrovnali, když se v nastaveném čase trefil hlavou Torres, ale byl mu odmáván offside a z poháru se tak nakonec mohli radovat hráči Corinthians, kteří tak přerušili pětiletou nadvládu evropských celků. Posledním mimoevropským vítězem se stal v roce 2006 brazilský tým Internacional, který ve finále porazil Barcelonu.

Fotbalové mistrovství světa klubů v Jokohamě (Japonsko):

Finále: FC Chelsea - Corinthians 0:1 (0:0)
Branky: 69. Guerrero. Rozhodčí: Cakir (Tur.). ČK: 89. Cahill (Chelsea).
Sestavy:
Chelsea: Čech - Ivanovič (83. Azpilicueta), Luiz, Cahill, Cole - Ramires, Lampard - Moses (73. Oscar), Hazard (87. Marin), Mata - Torres. Trenér: Benítez.
Corinthians: Cássio - Alessandro, Chicao, Paulo André, Fábio Santos - Henrique, Paulinho, Ralf, Danilo - Guerrero (87. Martínez), Emerson (90.+1 Wallace). Trenér: Tite.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články