Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Fotbal ztratil svůj symbol, řekl Šilhavý o úmrtí Pelého. Podle Součka bude napořád legendou

Odchod legendárního Brazilce Pelého do fotbalového nebe zarmoutil i představitele českého fotbalu. Podle reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého byl trojnásobný světový šampion nepřekonatelnou legendou. Slovy obdivu na Brazilcovu adresu ale nešetřily ani další fotbalové osobnosti.

Fotbalová legenda Pelé
zdroj: ISIFA

FAČR po zprávě o úmrtí trojnásobného mistra světa vyjádřila soustrast rodině, přátelům i všem obdivovatelům jednoho z nejlepších hráčů historie. "Je to smutný okamžik pro fotbal na celém světě. Pro mnoho generací byl Pelé nepřekonatelnou legendou, králem našeho sportu. Celý fotbalový svět teď bude truchlit. Po nedávné oslavě fotbalu (na mistrovství světa) v Kataru přichází smutná chvíle,“ uvedl Fousek.

Šilhavý prohlásil, že z takové zprávy musí být smutno každému fanouškovi. "Fotbal ztratil neobyčejnou osobnost a bez přehánění i svůj symbol. Mám obrovský obdiv a respekt k tomu, co (Pelé) dokázal a co pro světový fotbal udělal," poznamenal trenér české reprezentace.

Je nám líto, video expirovalo.
Panenka a Dobiaš vzpomínají na Pelého

Rovněž kapitán národního mužstva Tomáš Souček označil Pelého za legendu. "Je neskutečné, co dokázal. Legendou byl nejenom ve své době, ale i pro naši generaci, a po právu jí zůstane napořád. Je to smutná zpráva pro celý fotbal,“ řekl Souček.

Brankář Tomáš Vaclík ve vzkazu na Twitteru poděkoval Pelému za všechno, co pro fotbal vykonal. "Odpočívej v pokoji, legendo," dodal. "Byl největší, v jeho podání vypadal fotbal tak jednoduše," napsal bývalý reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši.

Pelé proti československé reprezentaci nastoupil čtyřikrát s bilancí dvou výher, dvou remíz a čtyř gólů. Často připomínaný byl moment z mistrovství světa v roce 1962, na kterém se Československo a Brazílie utkaly v základní skupině i ve finále. V prvním z těchto zápasů se Pelé zranil, ale kvůli tehdejším pravidlům nemohl střídat. A tak Josef Masopust svým spoluhráčům nařídil, aby věhlasného soupeře neatakovali. Pelé na oplátku neútočil a pouze přihrával dál, pokud se k němu míč dostal.

"Pelé byl král. Obdivoval jsem ho, protože byl komplexním fotbalistou. Co dokázal v sedmnácti letech ve Švédsku 1958, to na mě udělalo velký dojem. Uměl hrát oběma nohama, zvládal kličky, byl rychlý, nedělaly mu problém dlouhé pasy, střely ani hra hlavou,“ citoval web FAČR dřívější Masopustovo vyjádření.

Pelé jako jediný fotbalista v historii vyhrál mistrovství světa třikrát. Za brazilskou reprezentaci odehrál 92 zápasů a vstřelil 77 gólů. Zemřel dnes ve věku 82 let.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články