Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Fotbal se obává, že kvůli loterijnímu zákonu přijde o sto milionů

Praha – Profesionální fotbal se obává novely loterijního zákona. Předseda ligového shromáždění Dušan Svoboda na dnešním zasedání vybízel zástupce klubů k apelu na poslance, aby navrhovaný zákon vládní koalice neodhlasovali. Profesionálnímu fotbalu prý totiž reálně hrozí, že by v případě přijetí zákona přišel o sto milionů korun.

V Poslanecké sněmovně nyní vrcholí rokování o daňové reformě, jejíž součástí je i loterijní zákon. Podle místopředsedy Fotbalové asociace České republiky Dušana Svobody by přijetí současného návrhu znamenalo výrazný zásah do financování fotbalových klubů.

"Pokud by to bylo přijato, byla by to velká komplikace. Rozdíl oproti současnosti by byl zhruba stomilionový," uvedl Svoboda na tiskové konferenci v Praze. "V případě celého sportu jsou to zhruba dvě miliardy," dodal.

Klíčovým problémem je to, že v současnosti sázkové kanceláře odvádějí část zisku na dobročinné účely, často právě na sportovní kluby. Podle novely zákona by však tyto peníze šly rovnou do státního rozpočtu, a proto panují obavy, že se do sportu už zpátky nedostanou.

Svoboda proto na ligovém shromáždění vyzval představitele klubů, aby ve svých krajích apelovali na poslance, aby současný návrh nebyl odhlasován. "Problémem ale je, že se jedná hlavně o boj mezi vládní koalicí a opozicí, a tudíž nějaké reálné argumenty nemají účinek," vyslovil svůj pohled na věc Svoboda.

Podle něj jednáním škodí i to, že FAČR v současnosti nemá zvoleného předsedu. "V okamžiku, kdy fotbal jako nejsilnější sportovní svaz nemůže na taková jednání vyslat svého předsedu se silným mandátem, tak to je nevýhoda ve vyjednávání. Musíme si tedy co nejrychleji zvolit předsedu a s tím na nás apelují i ostatní sporty," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články