Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fotbal opět volí předsedu

Nymburk - V Nymburce se schází valná hromada Fotbalová asociace České republiky. Funkcionáři se pokusí zvolit svého předsedu, bez kterého jsou již pět měsíců, poté co na svou funkci rezignoval Ivan Hašek. FAČR se k volbě předsedu sešla už jednou v polovině září, kvůli procesním neshodám na volbu tehdy vůbec nedošlo. Není jasné, zda kvůli neshodám o podobě hlasování neskončí valná hromada opět patem. Kandidáty na předsedu jsou Tomáš Paclík, Miroslav Pelta a Jindřich Rajchl.

Valná hromada FAČR
zdroj: ČT24

Stále panuje spor ohledně volebních stanov FAČR, a přestože výkonný výbor prý od předešlé valné hromady nejedná o ničem jiném, moravská a česká komora se stále nemohou shodnout na systému volby ve 3. kole. "Spor je v tom, zda postupovat v souladu se stanovami, nebo najít jiný model," konstatoval jeden ze tří místopředsedů FAČR Dušan Svoboda, který ve vedení asociace zastupuje profesionální fotbal.

Není tedy ani zdaleka jasné, zda se funkcionářům podaří svého předsedu zvolit. Zatímco jeden z kandidátů Miroslav Pelta věří, že tentokrát dojde valná hromada svého cíle, další z uchazečů o místo v čele svazu Rajchl už takovým optimistou není. "Doufám v dohodu, ale bohužel situace je hodně rozpolcená. Není to mezi lidmi z Čech a Moravy, ale existují snahy účelově si přizpůsobit předpisy. To může způsobit to, že k blokaci valné hromady znovu dojde," řekl Rajchl.

V extrémním případě by FAČR nejen nenašla svého předsedu, ale přišla by o celé vedení. Moravská komora vyhrožuje, že pokud se volba neuskuteční, navrhne odvolání celého výkonného výboru.

Miroslav Pelta a Jindřich Rajchl kandidovali na předsedu již na zářijové valné hromadě. Nově k nim Přibyl majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík. Ten podle svých slov kandiduje především proto, aby zabránil případnému vítězství Miroslava Pelty. Rajchla, kterého podporoval v předešlé volbě označil nepřímo za nevolitelného a rozhodl se tak raději kandidovat sám.

Tomáš Paclík
zdroj: ČT24

Jak Paclík, tak Rajchl nenechají na Peltovi nit suchou a označují ho za bafuňáře, který by "vrátil fotbal tam, kde byl Haškem.“ Otázkou je, co je na tom pravdy a o kolik se fotbal za Haška vlastně posunul. Zatím jsme příliš důkazů o zlepšení poměrů ve fotbale za Haškovi éry neviděli. Paclík s Rajchlem ale předesílají, že by s Peltou po svém případném vítězství rádi spolupracovali.

"On (Pelta) by byl první, za kým bych šel. Má velké schopnosti. Dokázal bych si ho představit třeba jako šéfa reprezentace. Ale manažersky by řídit asociaci nedokázal. Já také nestrkám nos tam, kde to neumím," uvedl Paclík. Pelta se vůči svým protikandidátů nijak veřejně nevymezuje.

Jindřich Rajchl
zdroj: isifa/LN autor: Pavel Wellner

Všichni kandidáti se ve svých programových prohlášeních víceméně shodují, chtějí fotbalu vracet ztracenou prestiž, získat pro něj více peněz (mimo jiné z připravovaného loterijního zákona) a vyčistit fotbal od korupce, respektive od korupčních afér.

Pelta se ve vedení svazu pohybuje dlouhodobě, na klubové úrovni je svázán především s Jabloncem, působil ale i v pražské Spartě. Bývá spojován i s největší korupčí aférou v českém fotbale z roku 2004, když v policejních odposleších zaznělo i jeho jméno. Nikdy mu ovšem nebylo nic dokázáno.

Miloslav Pelta
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Jindřich Rajchl, současný místopředseda svazu, který se výkonném výboru ocitl až s "čerstvým větrem“ Ivana Haška, dlouhodobě spolupracuje s bývalým předsedou fotbalového svazu Františkem Chvalovským. Chvalovský, který byl odsouzen k deseti letům vězení za podvod, si v roce 2002 přivedl Rajchla do Blšanského fotbalové klubu, kde Rajchl působil tři roky jako výkonný ředitel klubu. Nyní Rajchl figuruje jako Chvalovské právník. Mimoto je v dozorčí radě fotbalové Dukly Praha, pracuje pro sázkovou společnost BWin a nedávno byl zvolen do dozorčí rady Sazky.

Paclík se pohybuje ve fotbalovém prostředí ze všech kandidátů nejkratší dobu. Do Viktorie Plzeň vstoupil teprve vloni. Do té doby se "proslavil" pouze zakázkou na praní špinavého prádla pro Ministerstvo vnitra.  

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články