Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Fotbal musí pohltit. Grygera láká na finále Sportovní ligy ZŠ v minifotbalu

Kroměříž – Nejlepší hráči minifotbalu ze základních škol se sjeli do Kroměříže. Ve čtvrtek a pátek tu vrcholí další z řady turnajů o Pohár ministryně školství. Patronem akce je bývalý český reprezentant Zdeněk Grygera. Pokud chtějí mladí a nadějní ve fotbale uspět, musí mu obětovat všechno, radí účastníkům. Přímý přenos finále vysílá ČT sport a web ctsport.cz v pátek od 12:55.

Minifotbal
zdroj: sportovniligazs.cz

Někdejší ofenzivní obránce Sparty Praha, Ajaxu Amsterdam, Juventusu Turín či Fulhamu a v současnosti manažer fotbalového Zlína také před lety nastupoval ve školních výběrech. „I za nás však byly tyto akce nesmírně populární a měly výbornou atmosféru. Podněcovaly soutěživost a kromě začínajících fotbalistů dávaly šanci i těm, kteří třeba do té doby fotbal závodně nehráli. Mnozí z nich si pak našli do oddílů cestu,“ uvedl.

Podle Grygery je nejdůležitější mít ze sportu radost. A co potřebují chlapci a děvčata k dalším metám? "Pokud chtějí ve fotbale uspět, musí mu obětovat všechno. Musí je pohltit. Neměli by ho hrát rozhodně z povinnosti, že si to třeba přejí jejich rodiče – na druhou stranu je však rozhodně lepší, když se věnují sportu než aktivitám, které zdraví ani mysli příliš neprospívají. Důležité je i to, aby se naučili přijímat porážky," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále Sportovní ligy ZŠ v minifotbalu hostí Kroměříž

Město hostí podobnou akci vůbec poprvé. Grygera doufá v turnaj s výbornou konkurencí. "Očekávám, že v zápasech uvidím soutěživost, nadšení a bojovnost všech účastníků. Věřím, že společně se mnou si tuto příležitost nenechají v hledišti ujít ani žáci základních škol a mladí fotbalisté z okolních klubů," dodal.

Ve 3. ročníku na sebe narazí i družstva dívek. Právě Zlínský kraj přitom patří mezi regiony, v nichž dívčí fotbal zaujímá historicky i výkonnostně významnou pozici. Například celek 1. FC Slovácka je v současnosti na 3. místě tabulky nejvyšší ženské soutěže. V letošním republikovém finále Sportovní ligy základních škol budou mít zastoupení hned dva domácí výběry ze Základní školy Slovan.

Pro účastníky i další zájemci bude k dispozici hned první den od 14:30 do 17 hodin tzv. Game zóna, která vyrostla přímo v dějišti finálového klání, na stadionu Hanácké Slavie. Hráčky 1. FC Slovácko předvedou půlhodinový modelový trénink a uskuteční se zde také doprovodné soutěže i autogramiáda se Zdeňkem Grygerou.

"Stejně jako ostatní fanoušci se těšíme na kvalitní žákovský fotbal. V rámci Asociace školních sportovních klubů ČR jsem stála před dvanácti lety u zrodu dívčí soutěže v minifotbalu, a tak mne osobně těší, že letos už podruhé budou o ministerský pohár bojovat také dívky," uvedla ředitelka turnaje Svatava Ságnerová, která je současně velkou propagátorkou ženského fotbalu a hlavní trenérkou ženského týmu DFK Holešov.

Zdroj
sportovniligazs.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články