Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Fotbal je víc než hra, ukáže výstava v Olomouci

Praha - K příležitosti přípravného utkání české fotbalové reprezentace se Slovenskem se v Olomouci uskuteční ojedinělá výstava Víc než hra, věnovaná české i světové fotbalové historii. Ve Vlastivědném muzeu bude od 8. do 18. listopadu k vidění dosud největší sbírka fotbalových podpisů na českém území včetně autogramů Pelého a Maradony, ale také výstava dresů a různých fotbalových relikvií.

Fotbalový míč Jabulani
zdroj: ISIFA/Rex Features

Velká část expozice pochází z výstavy, která proběhla v rámci červnového mistrovství Evropy ve Varšavě a Vratislavi. "Domluvili jsme se s polskými realizátory, aby jejich výstavu kompletně převezli do Olomouce. Jen jsme polské relikvie nahradili českými," řekl hlavní organizátor akce Pavel Šaradín.

Snahou organizátorů je představit fotbal z jiného pohledu. "Chtěli jsme vytvořit i jiný druh komunikace o fotbalu pomocí divadla, filmu, výstavy či odborných přednášek. Uvažovali jsme o tom zhruba dva roky. Teď nám nahrálo, že se fotbalu v Olomouci daří a navíc se zde odehraje mezistátní zápas k dvacátému výročí rozdělení Československa," dodal.

Vedle výstavy fotbalových relikvií se akce zaměří zejména na bohatý doprovodný program. Zájemci mohou navštívit také otevřené debaty a talkshow například s fotbalovými agenty, fotbalistou Pavlem Horváthem, manažerem reprezentace Vladimírem Šmicrem či předsedou FAČR Miroslavem Peltou. Přednášet bude i poradce prezidenta UEFA William Gaillard. Program nabídne i odborné přednášky na témata fotbal a ženy, fotbal a ekonomie, fotbal a politika, fotbalista jako živočišný druh či fyzikální přednášky, na kterých budou dětem pomocí fotbalového míče předvedeny různé fyzikální jevy.

Akci zaštítila Fotbalová asociace ČR. "Výkonný výbor se rozhodl akci podpořit i ekonomicky. Takových akcí na českém území moc nebylo. Pokud bude mít úspěch, tak se pokusíme, aby se akce dostala do jiných krajů," řekl mluvčí FAČR Jaroslav Kolář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články