Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

FNL bude poprvé v historii hrát pouze 15 týmů

Praha - Fotbalovou národní ligu, druhou nejvyšší českou soutěž, bude poprvé v historii hrát jen 15 týmů. Nepovedlo se totiž najít náhradníka za Žižkov, který nedostal licenci, nabídku odmítly také Vltavín a Benešov.

Stadion Viktorie Žižkov
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Z FNL po minulé sezoně sestoupily Most a Kolín, navíc Žižkov nedostal licenci. O postup však měly zájem jen dva kluby, a to vítěz MSFL Sigma Olomouc B a Vyšehrad, který skončil až třetí v ČFL. První Bohemians Praha se práva na postup vzdali, nabídku nepřijaly ani Domažlice, které dostaly šanci postoupit na úkor Žižkova.

Bohemians Praha se rozhodli nejít do druhé ligy jednak proto, že stále zůstává nevyřešen dlouholetý spor s Bohemians Praha 1905 o nástupnictví po FC Bohemians, kteří v roce 2005 zkrachovali. Střížkovští se navíc cítí dlouhodobě poškozováni fotbalovou asociací, na kterou podávali i žalobu.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová národní liga má jen 15 účastníků

"Ačkoliv klub sportovně prokázal, že patří do profesionální ligy a vyhrál ČFL s velkým bodovým náskokem oproti dalším klubům, nevyřešené stále zůstávají mnohaleté spory klubu s FAČR, STES i konkurenčním klubem Bohemians Praha 1905, a to přesto, že klub učinil vše ke smírnému řešení," uvedli Bohemians Praha.

Tvrdí, že FAČR nadále porušuje nejen své interní, ale i obecně platné právní předpisy, zásady fair play a klub dlouhodobě poškozuje. "Při loňském sestupu do ČFL, který klub považuje za nezákonný a o němž stále probíhá řízení před CAS v Lausanne, byl klub opětovně jednáním FAČR poškozen. Vedení klubu je přesvědčeno, že dokud nebude možné dovolat se i ve fotbalovém prostředí základního respektu k právu, nelze v rámci takového prostředí nadále setrvávat v profesionální soutěži," dodali Bohemians Praha. V příštím ročníku budou hrát krajský přebor.

Týmy Vltavínu i Benešova o druhé lize přemýšlely

Vedení soutěže proto oslovilo všechny ostatní týmy ČFL, ale ty nabídku odmítly. "Ještě dnes se rozhodovaly Vltavín a Benešov, ale nakonec do toho nešly," řekl Bárta. "Je třeba ocenit zodpovědný přístup klubů, že se k tomu dokázaly takto postavit, neskočily bezhlavě po šanci a daly na první místo dlouhodobou stabilitu," doplnil předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda:

"Vidím problém v počtu 32 plně profesionálních klubů. Určitě je na stole téma poloprofesionalizace druhé ligy."

Podobná situace nastala už v minulé sezoně, kdy se rovněž pracně sháněl poslední účastník. Nakonec se Kolín rozhodl jít do rizika, ovšem skončil jasně poslední. Tentokrát kluby nechtěly riskovat a v rámci několika dní narychlo měnit koncepci, aniž by měly jistotu zvýšení příjmu peněz od sponzorů. Tato situace je pro vedení LFA signálem, že je třeba se zabývat myšlenkou trvalého snížení počtu účastníků profesionálních soutěží.

"Dlouhodobě tvrdím, že je třeba se zamyslet nad počtem týmů v profesionálních ligách. Podobný problém byl i loni, to jsme ještě zvládli. Je to jistě signál," řekl Svoboda. "Bavili jsme se o tom a pověřili jsme pana Bártu, aby prodiskutoval s kluby možnost, jak obě soutěže reorganizovat. Za rok může být situace jiná, ale teď je to druhý rok po sobě a musíme na to reagovat," dodal. Ve druhé lize se tak v příštím ročníku bude hrát jen o jedno sestupové místo. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články