Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Fitzel: Modlím se, aby se proti nám Malta nevytáhla

Praha – Tři roky stál na lavičce Malty a vedl ostrovního outsidera do často předem ztracených kvalifikačních utkání, od roku 2009 ale už pracuje pro českou stranu. Nynější technický ředitel fotbalové asociace Dušan Fitzel maltskou reprezentaci stále dobře zná a varuje před propracovanou defenzivou podceňovaného týmu. "Češi jsou pro Maltu stále top soupeř. A zápas berou tak jako každý proti věhlasnému týmu: i porážka o jeden gól by pro ně byla velmi přijatelná, remíza snem a případná výhra by už spadala do kategorie science fiction. Oni si teď docela věří, ale když je zmáčkneme a dáme rychlé góly, položí se," říká Fitzel.

Dušan Fitzel
zdroj: ČTK

O své postřehy se Fitz už podělil s českým trenérem Michalem Bílkem. Češi se podle něj musejí obrnit trpělivostí při dobývání maltské defenzivy. Fitzel upozornil na zářijové vystoupení Malty na půdě vicemistrů Evropy z Itálie, která výhru 2:0 potvrdila druhou trefou až v úplném závěru.

"Malta má opravdu defenzivu dobře propracovanou. Hrají ve velmi hlubokém bloku, a i když jako první inkasují, nevylezou z něj. Pro ně je i těsná prohra opravdu velmi dobrým výsledkem. Záleží na našem týmu, jeho pohybu a aktivitě v útočné fázi a kam soupeře dokáže zatlačit. Snad budeme dost efektivní," řekl Fitzel.

Velkou komplikací by prý pro český tým v pátek bylo, kdyby Malta šla do vedení. "Nedej bože, aby se to stalo. To by byl nejhorší možný scénář. Jak je znám, tak každý dílčí úspěch mužstvo posouvá do obrovského euforična a každý soupeř to pak má při dobývání jejich obrany ještě mnohem těžší," varoval Fitzel.

Reprezentace na tréninku
zdroj: EPA autor: Maciej Kulczynski

V maltském týmu prý stojí za pozornost hlavně útočník Michael Mifsud. Hráč se zkušenostmi z Kaiserslauternu nebo Coventry má na kontě 91 startů za národní tým, v němž vstřelil už 36 gólů. "Je to podobný typ hráče jako náš Milan Petržela, ale ještě trochu silovější. Michael (Mifsud) je extrémně rychlý, velké týmy, které proti nám hrály, jej dokonce zdvojovaly," líčil Fitzel.

"Na něm je postavená celá maltská útočná hra, sám neskutečně miluje góly. Malťané spoléhají na to, že jednou za zápas uteče, obejde pár hráčů a dá gól. A on má schopnosti na to, aby to dokázal. Takže na něj velký pozor," dodal Fitzel.

Podle něj Čechy v pátek nemusí čekat úplně snadný zápas. I kvůli historickým souvislostem: národní tým Maltu v posledních čtyřech vzájemných zápasech ani jednou nezdolal vyšším než jednobrankovým rozdílem, v roce 2000 tým kouče Jozefa Chovance na jihoevropském ostrově dokonce po vyloučení obránce Tomáše Řepky uhrál jen bezbrankovou remízu. Stejně dopadly i kvalifikační zápasy v letech 1994 a 1985.

Pohled zpět prý maltské hráče povzbuzuje před další vzájemnou bitvou. "Český nároďák měl s Maltou několikrát velké problémy a ty výsledky nás pak zabrzdily. Takže Malťané jsou kvůli tomu teď sebevědomí. I teď by se rádi na favorita vytáhli. Oni mají v každé kvalifikaci jeden nebo dva senzační výsledky. Modlím se, aby to nepřišlo zrovna v pátek proti nám," prohlásil Fitzel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články