Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Finále snů mezi Manchesterem a Barcelonou určí evropského krále fotbalu

Řím - Bitva gigantů mezi Barcelonou a Manchesterem United určí dnes večer v Římě fotbalového krále Evropy. Pokud "Rudí ďáblové" i ve svém čtvrtém finále Ligy mistrů udrží dosavadní stoprocentní úspěšnost, stanou se prvním týmem v historii, který v nejprestižnější klubové soutěži obhájí vítězství. Barcelona ale plánuje velkou odvetu za loňské semifinálové vyřazení a v desátém vzájemném souboji s Manchesterem zaútočí po triumfech v letech 1992 a 2006 na třetí prvenství. Zápas odvysílá v přímém přenosu ČT2 od 20:45.

Římské utkání proti sobě svede dva nejlepší týmy současnosti. Svěřenci Alexe Fergusona mohou získat už čtvrtou trofej v sezoně, Barcelona si dělá zálusk na třetí vítězný pohár. "Myslím, že se střetnou dva skvělé celky, které podle mého názoru hrají nejlepší fotbal. Ten, kdo vyhraje finále, bude považován za nejlepší tým na světě," prohlásil barcelonský kanonýr Lionel Messi.

Právě jeho souboj s ofenzivní hvězdou Manchesteru Cristianem Ronaldem má patřit k vrcholům římského večera. "Ronaldo je úžasný hráč. Jakmile mu dáte prostor, perfektně udeří. Ale já zažívám po všech stránkách bezpochyby svůj nejlepší rok a věřím, že ho korunuji výhrou v Lize mistrů," přál si Messi, s osmi brankami lídr střelecké tabulky soutěže.

Barcelonskému útočníkovi se ale proti anglickým soupeřům nepodařilo ani v jednom z deseti zápasů skórovat, Ronaldo zase nedal gól v šesti utkáních proti španělským celkům. "Když budu hrát jen na sebe, nemám šanci vyhrát, a to samé platí o Messim. Nebude to jen o nás dvou, klíčem bude, kdo udělá ve finále méně chyb," podotkl Ronaldo.

Středeční souboj nabídne i několik dalších zajímavých příběhů. Už třetí triumf v Lize mistrů mohou s Manchesterem oslavit nestárnoucí klubové ikony Ryan Giggs a Paul Scholes. Do obou předchozích finále však zasáhl jen první jmenovaný.

Do historie se ve středu může zapsat záložník Manchesteru Pak Či-song, který by měl podle trenéra Fergusona nastoupit. Pokud skutečně bude v sestavě United, stane se korejský fotbalista prvním Asiatem, který si finále slavné soutěže zahraje. "Můžu vás ujistit, že hrát bude. Když je na hřišti, dá týmu něco, co nemá Ronaldo ani Messi," prohlásil skotský kouč. Korejec už měl šanci hrát finále loni, ale Ferguson jej tehdy nepostavil, což Pak Či-song dosud považuje za největší zklamání svého života. Zápas bude řídit  švýcarský sudí Massimo Busacca.

Italští fanoušci se chystají na Brity

Tvrdé jádro italských fanoušků touží po pomstě za minulé prohry a chystá se na střet s britskými příznivci. Zatím je v ulicích Říma relativní klid, i když několik opilých fanoušků již policie zadržela a dva museli být převezeni do nemocnice s bodnými zraněními. V celém městě platí celý den zákaz prodeje alkoholu.

Problémy italská strana čeká rovněž proto, že britští policisté pustili do Itálie na 5 000 fanoušků, kteří nemají vstupenku na stadion. Podle odhadů by se mohli chtít dostat do ochozů za každou cenu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články