Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Finále je evropské, Uruguay na Nizozemce nevyzrála

Kapské Město – Fotbalisté Nizozemska potvrdili roli favorita a po vítězství 3:2 nad Uruguayí postoupili do finále fotbalového mistrovství světa. To bude mít výhradně evropské složení, proti Nizozemsku nastoupí vítěz utkání Německa se Španělskem. "Oranjes" splnili bez mrknutí oka svoji roli favorita a přes občasnou pasivitu a mnoho nudných okamžiků zápasu Jihoameričany přehráli. V závěru sice zaspali a poskytli soupeřům šanci vyrovnat, ti to však přes velkou snahu nedokázali. Informace najdete také na internetovém speciálu msfotbal.cz.

Nizozemští reprezentanti ukázali již ve 4. minutě, co dokážou, když z pomalé rozehrávky začali Robben a Sneijder ostřelovat bránu, nakonec dostal míč Kuyt, ale bránu přestřelil. Taktiku uspat soupeře i diváky, potom ale náhle udeřit, zopakovali Nizozemci v 18. minutě. Ze vzájemných pomalých přihrávek, ke kterým sice soupeře nepustili, ale sami se k ničemu neměli, se náhle přesunuli k brance. Van Bronckhorstova střela ignorovala Muslerův pokus o vyražení a skončila v levém horním rohu uruguayské branky.

Uruguayci hráli v prvních dvaceti minutách roli statistů. Málokdy se dostali k míči, ještě řidčeji se jim podařilo opustit s míčem svoji polovinu hřiště – a když se podařilo i to, byl útočník v ofsajdu. Jejich občasné úspěšnější výpady nizozemští hráči vždy včas zachytili. Brankář Stekelenburg se musel poprvé pohnout až po půlhodině hry a střelu z dálky nepustil. Jenomže potom se zdálo, že "Oranjes" opravdu usnuli. Přemotivovaní hráči, kteří mluvili o nutnosti nepodcenit Uruguay, snad pouze ze sportu častěji pouštěli soupeře na svoji polovinu a občasnými uruguayskými výpady se příliš nezabývali. Ve 41. minutě vystřelil Forlán na bránu – a Stekelenburg ji nedokázal zastavit. Za vyrovnaného stavu začali Nizozemci zase hrát trochu aktivněji, urputnou uruguayskou obranou se jim ale nedařilo proniknout.

Ve 49. minutě se uruguayskému hráči po delší době podařilo dostat na soupeřovu polovinu. Cavaniho střela se napoprvé odrazila, ale pouze na Pereirovu kopačku, který střílel do prázdné brány. Náhle se v ní zjevil van Bronckhorst, který Nizozemce hlavou zachránil. Potom hra pokračovala stále stejně – Nizozemci si přihrávali na soupeřově polovině, Uruguayci semknutě bránili a občas se pokusili o protiútok. Většinou to končilo rohovým kopem, standardní situace však v utkání s Nizozemskem nebyly uruguayskou silnou zbraní. Nevycházely ale ani jejich soupeřům, a tak diváci museli první čtvrthodinu druhé půle bezmála protrpět. Na lepší časy se začalo blýskat po 60. minutě, kdy mohli Uruguayci zvrátit vývoj hry ve svůj prospěch. Forlánův trestný kop ale Stekelenburg vyrazil. Nizozemci je záhy "odměnili" přestřelením brány. Oranžový tým pokračoval v náporu. Sneijder se v 70. minutě takřka nečekaně dostal k míči a ještě nečekaněji ho namířil do brány. Po třech dalších minutách se uruguayská síť vlnila znovu, když Robben hlavou změnil směr dalšího Sneijderova kopu.

Zatímco po prvním inkasovaném gólu dokázala Uruguay záhy odpovědět, v závěru utkání už bylo zřejmé, že jihoamerickým hráčům docházejí síly. Nizozemcům už vůbec nedokázali brát míč. Ti se už o nic nesnažili a nechávali časomíru odtikávat do konce zápasu. Robben měl před koncem ještě šanci upravit skóre, ale v úniku ho zastavil Muslera.

V nastaveném čase se zřejmě Nizozemci rozhodli vyspat se přímo během zápasu – pro případ, že by v Johannesburgu nesehnali hotel. Od Pereiry dostali gól, který však už neměl následníka. Nizozemci tak mohou nadále věřit, že se jim poprvé v dějinách podaří získat světový titul.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články