Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Finále fotbalového MS v Brazílii přivítá Maracaná

Curych – Finále fotbalového mistrovství světa 2014 v Brazílii bude hostit slavný stadion Maracaná v Riu de Janeiro. Zahajovací zápas se odehraje v Sao Paulu v nové aréně Itaquera pro 65 tisíc diváků. Program šampionátu dnes oznámila Mezinárodní federace FIFA na zasedání výkonného výboru v Curychu. Turnaj začne 12. června a vyvrcholí 13. července. Zápasy se budou hrát ve dvanácti městech, z nichž každé přivítá minimálně čtyři utkání z celkového počtu 64 duelů.

Stadion Maracaná
zdroj: EPA autor: Antonio Lacerda

Na Maracaná se hrálo finále mistrovství světa už v roce 1950, kdy sledovalo v ochozech porážku domácího výběru s Uruguayí 1:2 v památném duelu téměř 200 tisíc diváků. Momentálně prochází legendární stadion přestavbou za jednu miliardu realů (asi 10,8 miliardy korun). Po rekonstrukci, kterou komplikují časté stávky dělníků kvůli pracovním podmínkám, má mít největší fotbalová aréna v Jižní Americe kapacitu přes 80 tisíc míst.

Úvodní zápas dvacátého mistrovství světa se bude hrát v Sao Paulu, i když se o tom v poslední době pochybovalo kvůli zpoždění na stavebních pracích na tamním letišti. V největším brazilském městě se uskuteční také jedno semifinále, druhé bude hostit Belo Horizonte. Na rozdíl od šampionátu v JAR se v úvodní den turnaje odehraje pouze jeden zápas, v němž se představí domácí Brazílie. Další utkání v základní skupině absolvují pětinásobní mistři světa ve Fortaleze a metropoli Brasílii.

Dalšími hostitelskými městy jsou Cuiaba, Curitiba, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife a Salvador. V základních skupinách se žádný tým nepředstaví na jednom stadionu dvakrát, takže mužstva i fanoušky čeká hodně cestování. "Myslím, že se nám povedlo dát dohromady povedený hrací plán," uvedl generální sekretář FIFA Jerome Valcke. "Je to náročný úkol, který zabere hodně času. Měli jsme 57 různých verzí programu. Brali jsme v potaz zdravotní hledisko, logistiku, cestování a ubytování," řekl funkcionář.

"Týmy budou cestovat po celé zemi, takže se nejlepší týmy neobjeví pouze ve velkých městech," konstatoval šéf organizačního výboru Ricardo Teixeira. Zahajovací zápas, obě semifinále a utkání o třetí místo budou mít výkop v 17 hodin brazilského času.

V základních skupinách se bude hrát od 13:00, 16:00, 19:00 a 22:00. Na většině území Brazílie je časový posun oproti středoevropskému času minus čtyři hodiny. Čeští reprezentanti budou o účast na mistrovství světa bojovat v kvalifikaci s Itálií, Dánskem, Bulharskem, Arménií a Maltou, které jim přisoudil červencový los.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články