Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

FIFA zvolí pořadatele dvou MS, favority jsou Rusko a Austrálie

Praha - Devět kandidatur se bude dnes ucházet o přízeň nejvyšších představitelů Mezinárodní fotbalové federace, kteří v Curychu zvolí pořadatele světových šampionátů pro roky 2018 a 2022. Poprvé v historii vzejdou v jeden den dva pořadatelé současně a do soubojů se pouštějí "těžké váhy". Podle expertů i bookmakerů je největším favoritem na pořádání MS v roce 2018 Rusko, před druhou volbou se nejvíc věří Austrálii. Ani jedna z těchto zemí ještě největší fotbalový turnaj nikdy nehostila. Nejbližší fotbalové mistrovství světa uspořádá v roce 2014 Brazílie.

O šampionát v roce 2018 se ucházejí výhradně evropské země: vedle Ruska ještě Anglie a společně pak Nizozemsko s Belgií a Španělsko s Portugalskem. Kandidaturu na pořádání dalšího MS o čtyři roky později podaly Austrálie, Japonsko, Katar, Jižní Korea a Spojené státy americké.

Nejprve se v sídle FIFA v Curychu bude volit organizátor MS v roce 2018 a podle českých bookmakerů má největší šance Rusko. Tipsport na jeho vítězství vypsal kurz 2:1, zatímco Fortuna ještě nižší 1,9:1. Ruskou kandidaturu podporuje hlavně premiér a bývalý prezident Vladimir Putin. Sázkové kanceláže pak přisoudily na druhé pozici stejný kurz 2,8:1 Anglii. Její kandidaturu podporují třeba ministerský předseda David Cameron nebo princ William. 

Před soubojem o získání světového šampionátu v roce 2022 se nejvíc věří Austrálii, kterou bude při volbě reprezentovat topmodelka Elle Macphersonová. U Tipsportu se na výhru Austrálie dá vsadit v kurzu 2:1, u Fortuny v kurzu 2:15:1. 
   
V Curychu dnes půjde o hodně. Země, která hostí světový šampionát, se na měsíc stane nejsledovanější na celém světě, z čehož také patřičně ekonomicky profituje. Organizátory šampionátů bude volit 22 členů výkonného výboru FIFA. Vedle šéfa FIFA Seppa Blattera mezi nimi figurují třeba fotbalové legendy Michel Platini, současný předseda UEFA, nebo Franz Beckenbauer. Devět hlasů mají Evropané, po třech zástupci Afriky, Jižní Ameriky a Severní a Střední Ameriky, čtyři delegáti jsou z Asie. 

Vítěznou kandidaturou se stane ta, která získá nadpoloviční většinu hlasů. Pokud se tak nestane, z hlasování odpadne kandidát, který získal nejméně hlasů, a začne nové kolo volby. Když zůstanou ve hře poslední dva uchazeči a jejich pomyslný souboj skončí remízou, rozhodne o vítězi svým hlasem Blatter. "Berme to tak, že to je něco jako pravidlo o gólu vstřeleném na hřišti soupeře," vysvětlil s nadsázkou Blatter.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články