Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

FIFA zvažuje znovuzavedení \"zlatého gólu\"

Curych - Fotbalové zápasy na světových šampionátech, které dojdou do prodloužení, by opět mohl rozhodovat "zlatý gól". Sdělil to šéf vrcholného fotbalového orgánu FIFA Sepp Blatter. Možné změny pravidel pro mistrovství světa v roce 2014 analyzuje speciální skupina expertů pod označením "Task Force Football 2014". Ta vznikla nedlouho po skončení loňského MS, které přineslo řadu nepříliš atraktivních duelů s minimem brankových příležitostí. Proto se FIFA snaží najít řešení, aby takových zápasů bylo minimum.

"Někteří lidé věří, že má smysl se znovu vrátit ke zlatému gólu, někteří ne. Je vůbec prodloužení jedinou variantou pokračování zápasu, který po 90 minutách skončí nerozhodně? Je řada témat kolem finálového turnaje, která budeme probírat," řekl Blatter.

Ten se v nedávné minulosti nechal slyšet, že se mu nelíbí, když o postupujících na velkých turnajích rozhodují penalty. Pravidlo zlatého gólu však tuto variantu neodstraní, prodloužení jen bude v případě vstřeleného gólu okamžitě ukončeno.

Tímto způsobem se například stali na úkor Česka mistry Evropy v roce 1996 Němci, o čtyři roky později podobně triumfovali Francouzi. Na světových šampionátech byl zlatý gól využíván v letech 1998 a 2002. O dva roky později bylo toto pravidlo zrušeno, neboť se příliš mnoho týmů uchylovalo k udržení nerozhodného výsledku i v prodloužení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články