Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

FIFA zkrátila svému bývalému sekretáři Valckemu trest o dva roky

Curych - Mezinárodní fotbalová federace FIFA zkrátila svému bývalému sekretáři Jéromu Valckemu zákaz činnosti z dvanácti let na deset. Trest dostal v únoru za korupci v souvislosti s ilegálním prodejem vstupenek a mediálních práv na světové šampionáty. Pokuta 100 tisíc švýcarských franků (2,5 milionu korun) zůstala v platnosti.

Jerome Valcke
zdroj: ISIFA/EPA autor: Lucas Dolega

Etická komise FIFA Valckeho suspendovala za to, že například měl prospěch z prodeje předražených vstupenek na minulé MS v Brazílii, nebo naopak pod cenou prodával televizní a mediální práva na další šampionáty 2018 a 2022. Navíc zneužíval cestovní výdaje a pro osobní potřebu využíval soukromá letadla federace.

Valcke se u odvolací komise dožadoval zrušení trestu, nicméně dosáhl alespoň jeho snížení. "Odvolací komise došla k závěru, že etická komise rozhodla příliš přísně a plně neposoudila polehčující okolnosti," uvedla odvolací komise.

Zkrácení trestu o jeden rok se dočkal bývalý místopředseda FIFA Čong Mong-jun. Korejský funkcionář, který se chtěl ucházet o předsednický post, byl na podzim potrestán šestiletým zákazem činnosti za porušení etického kodexu při kandidatuře Koreje na MS 2022.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články