Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

FIFA zavádí biologické pasy, podílet se budou Messi a Neymar

Curych - Hvězdy Lionel Messi a Neymar se budou podílet na zavedení systému biologických pasů ve fotbale. Stane se tak v rámci prosincového mistrovství světa klubů v Japonsku, kde se mladí útočníci představí v barvách Barcelony a Santosu.

Brazilský útočník Neymar
zdroj: ISIFA

Podle plánu FIFA odevzdají členové všech sedmi klubů, které se turnaje zúčastní, ještě před zahájením své vzorky, aby měly laboratoře čas připravit jejich individuální steroidové profily. Vzorky hráčů, kteří budou vybráni na antidopingovou kontrolu v Japonsku, se budou poté porovnávat právě s těmi měsíc starými.

"FIFA před časem hodnotila dosavadní procedury testování a přišla s novým přístupem. Hlavním cílem bude vytvořit hráčův individuální steroidový profil," uvedla světová fotbalová federace na svém webu.

Lékařská komise FIFA konzultovala zavedení biologických pasů s Mezinárodní cyklistickou unií, která byla průkopníkem tohoto způsobu boje proti dopingu.

Nejvážnější případ týkající se steroidů v soutěžích FIFA měly na svědomí fotbalistky KLDR na červnovém mistrovství světa. Pět jejích hráček dostalo tresty od 14 do 18 měsíců a tým byl vyřazen ze šampionátu pro rok 2015.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články