Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

FIFA uvažuje o rozšíření šampionátu v Kataru, klubové MS bude mít 24 účastníků

Mezinárodní fotbalová federace FIFA schválila rozšíření mistrovství světa klubů na 24 účastníků. Nový formát turnaje se poprvé objeví v roce 2021. Rada FIFA také schválila, že bude s pořadatelem fotbalového šampionátu 2022 Katarem jednat o možnosti rozšířit šampionát na 48 mužstev. Uvažuje se o přidání další hostitelské země.

Gianni Infantino
zdroj: Reuters

FIFA bude s Katarem jednat o možnosti rozšířit šampionát z 32 na 48 mužstev a předloží mu návrh, o němž se bude jednat na další schůzi rady a na červnovém kongresu v Paříži, kde by mělo padnout konečné rozhodnutí.

Světový šampionát s 48 týmy se bude hrát v roce 2026, ale prezident FIFA Gianni Infantino usiluje o to, aby se rozšíření týkalo už nejbližšího MS. Pokud se tak stane, bude zřejmě potřeba dalších dvou až čtyř stadionů v jedné či více zemích. V současnosti se uvažuje o Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech.

Pro Kuvajt a Omán hovoří to, že zachovávají neutralitu v diplomatické válce, kterou proti Kataru od roku 2017 vedou některé země Perského zálivu v čele se Saúdskou Arábií. Jsou mezi nimi také Bahrajn a SAE. Bojkot Kataru vyhlásily kvůli jeho údajné podpoře terorismu, což Dauhá popírá.

Už od zvolení Kataru pořadatelem v roce 2022 se organizace šampionátu potýká s výraznými problémy. Vedle podezření z korupce při volbě pořadatele se upozorňovalo i na nedodržování lidských práv při výstavbě stadionů.

Navíc kvůli letním extrémním teplotám se místo obvyklého června a července odehraje turnaj v listopadu a prosinci, což naruší program evropských soutěží. Už tak panují obavy, zda malý stát s pouhými 2,7 milionu obyvatel může akci takového významu a rozsahu zvládnout.

Předseda FIFA Gianni Infantino (vpravo)
zdroj: REUTERS autor: Andrew Boyers

Rozšířený model klubového MS nahradí dosavadní sedmičlenný turnaj, který se každoročně hrál v prosinci. Nový návrh počítá s jeho přesunutím na přelom června a července a čtyřletým cyklem. Pořadatel zatím není znám. Pohár FIFA bude naopak zrušen.

Evropská fotbalová unie UEFA bude mít právo vyslat osm klubů. Asie, Afrika a Severní a Střední Amerika s Karibikem budou mít po třech účastnických místech, Jižní Amerika šest míst a Oceánie jedno.

Sedmička delegátů UEFA se už před hlasováním proti navrhované změně ostře vymezila, v jednatřicetičlenné radě byli ale jasně přehlasováni. Na přijetí návrhu nic nezměnilo ani varování Evropské klubové asociace (ECA), která pohrozila, že špičkové evropské kluby budou šampionát bojkotovat.

Na tomto postoji ECA nic nezměnila ani po oznámení výsledku hlasování. "Kluby ECA se mistrovství světa klubů v roce 2021 nezúčastní a účast v ročnících po roce 2024 později posoudí," uvedla ECA v oficiálním prohlášení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články