Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

FIFA toxickou značkou? Odcházejí od ní další tři sponzoři

Curych – Po odchodu Sony a Emirates se musí světová fotbalová federace FIFA vypořádat se ztrátou dalších tří důležitých sponzorů. Společnosti Castrol, Continental a Johnson&Johnson se rozhodly ukončit spolupráci, která zahrnovala především financování mistrovství světa.

Prezident FIFA Sepp Blatter
zdroj: EPA autor: STEFFEN SCHMIDT

Ztráta pěti světoznámých značek je pro FIFA velkou ekonomickou ranou, jelikož každé čtyři roky tito sponzoři investují zhruba miliardu liber (asi 37 miliard korun). FIFA tak musí nutně hledat náhradu. Zatím jedinou je ruská naftařská a plynařská společnost Gazprom, která se zařadila mezi partnery kvůli mistrovství světa 2018 konaném v Rusku.

Ovlivní ztráta sponzorů volbu šéfa FIFA?

Ztráta sponzorů by mohla mít důsledek i na květnovou volbu nového prezidenta. Žádná z odcházejících firem sice nepotvrdila, že se rozhodla spolupráci neprodloužit kvůli korupčním podezřením ve vedení FIFA, ale vedení Sony připustilo, že tato podezření jsou znepokojující. Současný prezident Sepp Blatter by tak mohl přijít o některé voliče.

To si myslí i britský politik Damian Collins. "FIFA je toxická značka. Proto si firmy dbající na svou reputaci rozmyslí, jestli s ní budou spolupracovat," mínil Collins.

Je nám líto, video expirovalo.
FIFA přišla o další sponzory, nahradit je má Gazprom

Firma Johnson&Johnson vysvětlila odchod přehodnocením strategie a obchodními důvody. "Sponzorování tří posledních mistrovství světa pro nás byl dobrý krok, nyní se ale chceme zaměřit na fotbal na regionální úrovni," uvedla firma Continental.

Podle FIFA běžná záležitost

Podle FIFA nejde o kritickou situaci. "Odchody sponzorů po konci cyklu jsou běžnou záležitostí. Je normální, že se strategie značek mění. Kontrakty byly dopředu naplánovány, že skončí na konci roku 2014. Nyní už vedeme jednání s jinými firmami," prohlásil marketingový ředitel FIFA Thierry Weil.

Partnery FIFA zůstávají Coca-Cola, Adidas, Hyundai, Visa a McDonald's. K tomu přibyl Gazprom a očekává se, že s blížícím se MS v Kataru 2022 se bude angažovat také katarská letecká společnost Qatar Airways.

Zdroj
ČTK, Daily Telegraph

Hlavní zprávy

Nejčtenější články