Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

FIFA se kaje za klip, který prezentuje Krym jako část Ruska

Moskva – Fotbalové mistrovství světa v Rusku budí emoce už čtyři roky před prvním výkopem; FIFA se omlouvá za prezentaci ruského loga, která jako součást hostitelské země zobrazila i černomořský Krym. Moskva poloostrov anektovala v březnu, ale stále si ho nárokuje Kyjev.

Mapa Ruska v klipu fotbalového šampionátu
zdroj: Youtube

FIFA a pořadatelská země světového mistrovství 2018 představily logo ruského šampionátu ve videoprojekci na fasádu moskevského Velkého divadla. Ve čtyřvteřinové sekvenci, která přes Atlantik předávala fotbalovou štafetu z Brazílie do Ruské federace, se objevily mapy obou zemí. Ta ruská ovšem zahrnovala i sporné území černomořského poloostrova Krym, který Moskva anektovala letos na jaře; ukrajinský parlament ale poloostrov stále považuje za část svého území.

Ukrajinská oficiální místa zažádala o fotbalovou asociaci o vysvětlení. Vedení FIFA následně vyjádřilo nad incidentem lítost; argumentovalo tím, že ruský organizační výbor pověřil vytvořením klipu domácí kreativní agenturu. Sporná sekvence zmizela i ze záznamu projekce, který FIFA již dříve zveřejnila na svém YouTube kanále. "Mapu vybrali organizátoři promítání a nikdo z FIFA si toho nevšiml. Jakmile jsme tuto politováníhodnou chybu odhalili, stáhli jsme inkriminovanou část videa. Pochybení nás velmi mrzí a slibujeme, že v budoucnu budeme při kontrole materiálů dodaných třetí stranou mnohem pozornější," stojí v prohlášení federace.

Blatter po schůzce s Putinem: Fotbal spojuje

Politici ze zemí evropské osmadvacítky i Spojených států volali po tom, aby se Rusku pořadatelská úloha odebrala, a to právě kvůli jeho roli v ukrajinském konfliktu. Spojování sportu a politiky prezident FIFA Sepp Blatter odmítl.

"Někteří politici říkají, že by se mistrovství světa v Rusku mělo bojkotovat. Já ale tvrdím opak, měli bychom je všechny pozvat, protože šampionát lidi spojuje," prohlásil počátkem týdne v Moskvě po svém setkání s Vladimirem Putinem. "Fotbal nemůže být bojkotován v žádné zemi a nebude tomu tak ani v Rusku. Jednoznačně ne." Fotbalová asociace nicméně ukrajinsko-ruský konflikt registruje, obě země se podle Blattera na jednom trávníku nepotkají. Pokud by prošly klasifikací, mohly by skončit v odlišných skupinách.

Je nám líto, video expirovalo.
Klip na fotbalový šampionát vzbudil kontroverze
Zdroj
ČT24, Bloomberg, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články