Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

FIFA má reformovat Carrard, který pomáhal i MOV

Curych - Bývalý ředitel Mezinárodního olympijského výboru Francois Carrard byl jmenován šéfem patnáctičlenné reformní skupiny Mezinárodní fotbalové federace. Sedmasedmdesátiletý Švýcar by se měl pokusit dostat FIFA z korupčního stínu, jako se mu to povedlo s MOV po skandálu s volbou pořadatele zimních olympijských her v roce 2002.

Francois Carrard v roce 2002
zdroj: ČTK/DPA

"V příštích šesti měsících bude skupina vytvářet balík reformních požadavků, které budou předloženy mimořádnému kongresu 26. února příštího roku," stojí v prohlášení FIFA. Švýcarský právník Carrard působil v MOV v letech 1989 až 2003. V roce 1999 musel čelit velkému skandálu s uplácením při volbě pořadatele zimních olympijských her v roce 2002. Tedy podobnému problému, kterému čelí současná FIFA.

Světový fotbal se dostal do krize v květnu poté, co bylo na základě vyšetřování amerických úřadů obviněno z úplatkářství 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět spolupracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun). "Je to opravdu velká krize, srovnatelná s tou, co jsem zažil v MOV," řekl Carrard na tiskové konferenci.

"Jsou zde obvinění z korupce u hlavních postav FIFA a je opravdu nutné udělat reformy ve strukturách. Tlačí na to politici, sponzoři jsou nespokojení," dodal. V reakci na aféru dal předseda Sepp Blatter na začátku června, jen několik dní po svém znovuzvolení, funkci k dispozici. Jeho nástupce bude zvolen v únoru. Carrard povede reformní skupinu tvořenou dalšími dvanácti členy, které nominují jednotlivé kontinentální federace. Další dva členové skupiny budou zástupci sponzorů FIFA.

Evropu by v pracovní skupině měli zastupovat ředitel právního oddělení UEFA Alasdair Bell a generální sekretář UEFA Gianni Infantino. Za Asii budou ve skupině kuvajtský šejk Ahmad Fahad Ahmed As-Sabah, současný člen výkonného výboru FIFA, a Australan Kevan Gospar, který býval viceprezidentem MOV. Severní Amerika vysílá amerického právníka Samira Gandhiho a předsedu kanadského fotbalu Victora Montaglianiho.

Za Afriku se jednání zúčastní členové výkonného výboru FIFA Hani Abo Rida z Egypta a Constant Omari z Demokratické republiky Kongo. Cílem je připravit změny pro nové vedení. Nezávislý auditor FIFA Domenico Scala již připravil několik požadavků, kterých by se reforma měla týkat. Jde především o snížení doby ve vysokých funkcích FIFA či zveřejnění platů. První setkání skupiny by se mělo uskutečnit v září. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články