Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

FIFA jde podle poradkyně v boji s korupcí správným směrem

Ženeva - Protikorupční poradkyně Mezinárodní fotbalové federace FIFA Alexandra Wrageová si myslí, že proces očišťování organizace postupuje správným směrem. Nicméně přiznala, že slibované změny ohlášené minulý týden prezidentem Seppem Blatterem nebyly tak rozsáhlé, jak by si představovala.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Podle Wrageové, která se jako členka třináctičlenného týmu poradce Marka Pietha podílela na vypracování plánu očištění FIFA, nepřijal výkonný výbor federace všechna doporučení. "Posun je dobrý, v takový jsme mohli doufat. Ale zároveň to neznamená, že je dokonalý nebo ideální," uvedla v rozhovoru s agenturou AP.

"Vím, že fanoušci jsou hodně cyničtí, a ten pocit s nimi částečně sdílím. Ale myslím si, že v tomhle bodu věci rychleji a lépe jít nemohou," řekla Wrageová, která je i prezidentkou protikorupční organizace TRACE International.

Podezření vzbudily i volby pořadatelů MS

Výkonný výbor FIFA v pátek podpořil plán přeměny etické komise, která v nedávné době očistila z podezření z korupce hned několik z jeho členů. Komise se má rozdělit na dvě samostatné jednotky - jednu pro vyšetřování a druhou pro samotné stíhání. V květnu bude o nové podobě hlasovat všech 208 členů federace na kongresu v Budapešti.

Očistit komisi mají hlavně noví a nezávislí lidé zvolení do čela jednotlivých kolegií komise. "Budou mít možnost ze své vlastní iniciativy prověřit vše, co budou považovat za vhodné. To je základ jakéhokoliv nezávislého vyšetřování," řekla Wrageová.

Pověst federace utrpěla zejména při poslední volbě prezidenta v minulém roce, podezření budily i volby pořadatelů mistrovství světa předloni v prosinci. Hostitelem šampionátu pro rok 2018 se stalo Rusko, o čtyři roky později pak dostal překvapivě možnost turnaj pořádat Katar.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články