Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

FIFA chce od příštího MS změnit systém rozhodčích

Johannesburg - Mezinárodní fotbalová federace FIFA ujišťuje, že letošní mistrovství světa se naposledy hraje se současným systémem rozhodčích. Od příštího šampionátu v Brazílii budou buď na zápasech další rozhodčí, nebo budou do fotbalu zavedeny moderní technologie. FIFA v čele se svým šéfem Seppem Blatterem patřila dlouhodobě k odpůrcům zavádění nových technologií do fotbalu. Obrátila ale po chybách rozhodčích, které ovlivnily zejména osmifinále letošního MS. Informace ze šampionátu v Jihoafrické republice nabízí také server msfotbal.cz.

"Řekl bych to tak, že letošní MS je posledním se současným systémem rozhodčích," řekl generální sekretář FIFA Jerome Valcke.

V zápase MS Anglie - Německo (1:4) sudí neuznali regulérní gól Angličana Franka Lamparda, jehož střela se za stavu 1:2 odrazila od břevna daleko za brankovou čáru. V duelu Argentina - Mexiko zase Carlos Tévez otevřel skóre z jasného ofsajdu a nasměroval svůj tým k výhře 3:1.

Jerome Valcke, generální sekretář FIFA:

"Hra je teď rychlá, míč létá rychleji, rozhodčí jsou starší než hráči. Musíme něco udělat, a tak jim pomoci. Proto říkám, že toto je poslední MS se současným systémem rozhodčích."

"Mluvíme o jednom gólu, který rozhodčí neviděli. Kvůli němu se zabýváme zavedením nových technologií ve fotbale," uvedl Valcke. "Ale zároveň se musíme podívat na to, zda takový systém pomůže, nebo bude lepší dát sudím další čtyři oči prostřednictvím přidání dvojice rozhodčích," dodal.

Rozšířit rozhodcovský tým ze čtyř na šest zkoušela Evropská fotbalová unie UEFA v uplynulém ročníku Evropské ligy. Během soutěže nedošlo k žádným kontroverzním situacím. Je ovšem otázka, zda tomu tak bylo právě kvůli dvěma sudím bdícím nad pokutovými územími. Systém má být ještě vyzkoušen v Lize mistrů a v kvalifikaci mistrovství Evropy v roce 2012.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články