Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fanouškům hrozí na jaře až desetiletý trest zákazu vstupu na stadion

Praha - Fanouškům prvoligových klubů, kteří se o víkendu vrátí do fotbalových ochozů, hrozí v případě nezákonného chování nový citelný trest. Pokud v souvislosti s návštěvou utkání spáchají úmyslný trestný čin, soudce jim bude moci zakázat chodit na sportovní akce. Zákaz vstupu může trvat až deset let, ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová však novinářům řekla, že soudci budou zpočátku pravděpodobně ukládat tresty nižší.

Při ukládání trestu bude mít významné pravomoci Probační a mediační služba, která povede evidenci pachatelů a bude dohlížet na to, jestli pachatel trest plní. "Pokud by se odsouzený nepodroboval a neplnil by podmínky trestu, tak by se mohl dopustit dalšího trestného činu, a to maření výkonu úředního rozhodnutí," uvedla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová na tiskové konferenci.

"Předpokládáme, že (trest) bude ukládán za úmyslné jednání, kterého se dopustí někdo, kdo třeba vynadá rozhodčímu nebo se popere na zápase nebo poškozuje zařízení stadionu a podobně," řekla Kovářová. Trest je možné uložit na dobu maximálně deseti let. "Nicméně předpokládáme spíš, že soudy začnou s tresty menšími," doplnila Kovářová.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT24 k zákazu vstupu na stadiony

Oldřich Martinů, policejní prezident:

"Slibujeme si od toho zlepšení bezpečnosti na fotbalových stadionech a zabránění vstupu na stadiony těm, kteří se dopustili protiprávního jednání a mohli by opět narušovat klidný průběh akcí."

Trest reaguje na zvyšující se vandalství a chuligánství na stadionech. "Potrestaný se bude muset v době zápasu dostavit na policejní služebnu v místě trvalého bydliště, tak aby bylo zajištěno, že skutečně na tom zápase není," uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Nejvíce připomínanými kluby se skalními příznivci jsou pražské Sparta a Slavia a ostravský Baník. Právě kvůli rizikovým utkáním a jejich předcházení se Češi v podobě zákazu vstupu inspirovali od Britů. Systém na anglických stadionech funguje několik let a problémy s radikálními fanoušky se řeší míň. Poslední případ v Česku, kdy si hokejový fanoušek Jihlavy vyslechl od soudu kromě podmínky roční zákaz vstupu na stadion, je z pondělka.

"Věříme tomu, že nám toto opatření trošičku otevře ruce k tomu, abychom mohli být zase aktivnější jednak ve sledování fanoušků, kteří na stadion nepatří, a zároveň také v tom, abychom na stadionu dokázali navodit bezpečnější atmosféru," prohlásil člen představenstva Baníku Ostrava Igor Bruzl.

Fanoušci Baníku ve při s policistou
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články