Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

FAČR se vydal na lov rozhodčích. Současný počet je nedostatečný, řekl Malík

Pokud se chce někdo stát rozhodčím, má šanci. Fotbalová asociace ČR chystá od poloviny března kampaň na nábor nových sudích. Shání muže a ženy všech věkových kategorií a do všech soutěží. Předseda FAČR Martin Malík věří, že se podaří přilákat alespoň několik stovek rozhodčích.

"Fotbalová asociace má v tuto chvíli přes čtyři tisíce rozhodčích, což je počet, který je nedostatečný. Výhledově bychom chtěli, aby rozhodčích bylo aspoň o polovinu více. Tím, že se to dělá poprvé, je strašně těžké udělat nějakou predikci. Osobně budu strašně spokojený, pokud se podaří přilákat aspoň několik stovek zájemců," řekl novinářům Malík.

První fáze náboru bude od března do druhé poloviny května. "Je to kontinuální záležitost. Není to o tom, že kampaň spustíme letos a letos ji ukončíme. Kampaň musí běžet postupně každý rok, abychom si každý rok zajistili přísun nových rozhodčích, kteří budou přicházet do systému," podotkl Malík.

Asociace se o něco podobného pokoušela už v minulosti, tentokrát si na kampaň najala specializovanou agenturu. "Musím říct, že v minulosti nebyl efekt skoro žádný. Osobně to přičítám tomu, že o tu kampaň jsme se samozřejmě s nejlepším vědomím a svědomím snažili my. Domnívám se, že do určité míry to byl právě ten limit, a proto to nepřineslo kýžený efekt. Teď jsme kampaň svěřili profesionálům, vybrali jsme si agenturu, která celou kampaň připravuje na klíč," uvedl Malík.

Nábor nemá žádné věkové omezení. "Neodmítáme nikoho, kdo má rád fotbal a má chuť mu touto cestou pomoci. Byť vnímáme, že fotbalový rozhodčí v tuhle chvíli asi není úplně povolání z říše snů, když uděláte anketu mezi veřejností, tak na druhou stranu je to možnost, jak někdo, kdo má fotbal rád a třeba se mu nemůže z důvodu zranění nebo věku aktivně věnovat, u něj může zůstat," řekl Malík.

Asociace ve spolupráci s UEFA a Ligovou fotbalovou asociací, jež řídí profesionální soutěže, také v nejbližší době plánuje zavést na ligových stadionech videoklipy, které mají fanouškům lépe vysvětlit použití videorozhodčího.

"Myslím, že tohle je zcela jednoznačně jedna z oblastí, které jsme dlouhodobě podcenili. Tady je určitě obrovský dluh vůči fanouškům a veřejnosti. Musíme ty věci veřejnosti více přiblížit," uvedl Malík. Klipy by se podle něj měly na stadionech objevit ještě do konce základní části této sezony nejvyšší soutěže.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články