Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

FAČR pátrala v archivech a hlásí: Bican vstřelil 821 gólů. Ronaldo proto na dohled zatím není

Rekordní zápis Josefa Bicana v počtu branek za klub a reprezentaci je ještě o něco unikátnější. Fotbalová asociace ČR (FAČR) totiž prověřila všechny góly československého útočníka a zjistila, že legendární kanonýr jich zaznamenal 821. Nejbližšímu pronásledovateli Cristianovi Ronaldovi z Juventusu (760) proto k jeho dostižení schází ještě 61 tref.

Cristiano Ronaldo z Juventusu
zdroj: ZUMA autor: Fabio Sasso

Podle některých statistik měl Bican na kontě 759 branek, jiné mu například na renomovaných webech RSSSF a IFFHS připisovaly 805 gólů. Komise pro historii a statistiku FAČR ale zjistila, že slavný forvard, který zemřel v roce 2001, skóroval v oficiálních zápasech ještě vícekrát. Z přípravných duelů se do statistik počítají pouze utkání za reprezentaci, nikoliv za klub.

"Vybrat z nepřeberného množství Bicanových branek ty oficiální je velmi složité. Komise pro historii a statistiku vyšla z počtu gólů, které mu počítají renomované mezinárodní statistické weby. Ten počet je 805 s poznámkou, že schází branky vstřelené v roce 1952 za Hradec Králové ve druhé nejvyšší české soutěži. Podařilo se nám je dohledat, je jich 53 ve 26 zápasech," uvedl předseda komise FAČR pro historii a statistiku Jaroslav Kolář.

"Zároveň jsme ještě jednou prověřili veškeré další údaje a po této kontrole nám vyšel oficiální počet branek Bicana. Za komisi můžeme prohlásit, že Bican má na kontě 821 gólů vstřelených v oficiálních zápasech. Ronaldo se bude muset ještě snažit, aby tuto metu dosáhl," dodal Kolář.

Chybějící góly ve druhé lize se povedlo dohledat i díky pomoci sekretáře okresního svazu Hradce Králové Lubomíra Douděry a sekretáře klubu Jiřího Rádla. Komise pro historii a statistiku zároveň upřesnila další údaje - upravila počet branek v tuzemské lize ze 450 na 447, uvedla na pravou míru počet gólů v reprezentaci a vynechala trefy z podzimu 1944, kdy se na českém území už žádná oficiální soutěž nehrála.

Naprostou většinu statistik komise ověřila, u Bicanových gólů ve Středočeském poháru to ale podle ní nebylo možné, a tak vycházela z údajů webu RSSSF.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články