Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

FAČR ocenil Kroupu, Beichela a Krejčího Cenami Václava Jíry

Praha - Bývalý reprezentant a útočník Brna Karel Kroupa, někdejší funkcionář a průkopník ženského fotbalu Otto Beichel a dlouholetý lékař národního mužstva Petr Krejčí se stali letošními držiteli Cen Václava Jíry. Fotbalová asociace ČR je stejně jako předchozí laureáty vyznamenala za celoživotní přispění k rozvoji českého fotbalu.

Reprezentační lékař Petr Krejčí
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Sedmašedesátiletý Kroupa v sezoně 1977/78 pomohl Brnu k jedinému mistrovskému titulu v historii a dvakrát získal korunu pro krále ligových střelců. Nejlepší fotbalista Československa za rok 1977 nastřílel ve 277 zápasech 118 branek a je členem Klubu ligových kanonýrů.

Během 21 reprezentačních zápasů skóroval čtyřikrát. Závěrečných šest let fotbalové kariéry Kroupa strávil v nižších rakouských soutěžích, pak se do brněnského klubu vrátil jako funkcionář a ze Zbrojovky definitivně odešel v roce 2005.

Je nám líto, video expirovalo.
Cenu Václava Jíry obdržel Karel Kroupa

Osmdesátiletý Beichel velkou část života spojil s ženským fotbalem. V roce 1979 založil známý tým v Třebotově, poté krátce působil i jako předseda ženského oddílu ve Spartě.

V roce 1990 byl Beichel zvolen prvním předsedou ženského fotbalu pod ČMFS, tuto funkci zastával třináct let a podílel se na vzniku ženských reprezentací do 19 a 17 let.

Šestašedesátiletý Krejčí se stal lékařem národního týmu v roce 1995. S českými fotbalisty absolvoval šest evropských šampionátů a brzy s reprezentací překoná hranici 250 oficiálních zápasů. Působí jako vedoucí lékař Interního ambulantního oddělení v Ústřední vojenské nemocnici v Praze a je také předsedou zdravotní komise FAČR.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články