Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

FAČR nachystal pro fanoušky na Euro bezpečnostní desatero

Praha - Vzhledem k bezpečnostní situaci ve Francii připravila Fotbalová asociace ČR ve spolupráci s bezpečnostní agenturou, která má mimo jiné na starost i ochranu reprezentačního týmu, desatero pro fanoušky, jak se mají chovat během evropského šampionátu. FAČR o tom informovala na tiskové konferenci, kde předseda Miroslav Pelta podepsal s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem memorandum o spolupráci. 

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Připravili jsme ho (desatero) ve spolupráci s fotbalovou asociací i Policií České republiky tak, aby šampionát ze strany fanoušků proběhl v nejlepší formě," uvedl Josef Svoboda z bezpečností agentury, jejíž zaměstnanci budou mít na starost i bezpečnost reprezentačního týmu.

"Máme připravené naše nejlepší zaměstnance, kteří pocházejí z elitních policejních jednotek," uvedl Svoboda. "Ozbrojení nebudou, protože Francie je z hlediska zbraní velmi striktní. Ale budou mít neprůstřelné vesty, budou v kontaktu s francouzskou policií a udělají všechno pro to, aby se během mistrovství nic nestalo," dodal.

Kromě desatera bude fanouškům k dispozici také tradiční ambasáda pro fanoušky, která během fotbalových akcí funguje od roku 2004. Její zástupci se budou v hostitelských městech pohybovat v ulicích den před zápasem, v den zápasu a také den po utkání.

"Ze zkušenosti víme, že za den jsme schopni nakontaktovat sedm, osm tisíc lidí," řekla Barbora Jindrová z ministerstva zahraničích věcí, která má projekt na starosti. "Také bude v provozu nonstop linka, kam se můžou fanoušci obracet. Budeme napojeni na policii, hostitelská města nebo nemocnice," dodala.

Šampionát čekají přísná bezpečnostní opatření kvůli listopadovým útokům v Paříži, při kterých teroristé zabili 130 lidí a stovky dalších zranili. Francie kvůli tomu zdvojnásobila náklady na bezpečnost na 24 milionů eur. Turnaj odstartuje 10. června a český tým se v základní skupině postupně utká se Španělskem, Chorvatskem a Tureckem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články