Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

FAČR chce zpřísnit požadavky na stadiony, vznikne evidence potížistů

Praha - Fotbalová asociace od příští sezony výrazně zpřísní požadavky na bezpečnostní opatření na stadionech. Pomoci má spolupráce s ministerstvem vnitra, sjednocení postupů na stadionech v krizových situacích, zvýšit se mají bezpečnostní standardy na stadionech. Zároveň se má zavést evidence problémových fanoušků. Ministr vnitra Milan Chovanec však zdůraznil, že by se nemělo jednat o evidenci všech fanoušků.

Pyrotechnika na fotbalovém zápase
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

"Policie do konce června asociaci předá své požadavky a FAČR je zařadí do licenčního manuálu," řekl Chovanec. "Příští sezona bude s určitou náběhovou křivkou nultým ročníkem, od té následující už bez splnění podmínek nebude možné hrát první ligu," dodal ministr.

Další věc, na které se zástupci ministerstva a FAČR dohodli, je nastavení kontrol při vstupu na stadiony. "FAČR se bude více starat o to, koho bude pouštět na stadiony. Měli bychom jít cestou evidence 'potížistů'," myslí si Chovanec a dodává, že by cesta měla vést přes evidenci problémových osob, nemělo by se jednat o evidenci všech. "Nechceme jít cestou represe, budeme to řešit s kluby," přidal předseda FAČR Miroslav Pelta.

Obě složky se mají více soustředit i na jednotný postup pořadatelských služeb. "Musí to být profesionálové. Klub si nemůže najmout službu za 40 korun na hodinu a očekávat od ní kvalitní výkony. Policie bude při nastavování standardů spolupracovat s FAČRem, bude-li to po nás fotbalová asociace chtít," říká Chovanec. 

Ministerstvo vnitra zase bude usilovat o to, aby byly častěji využívány přísnější tresty pro chuligány. "Je to pro nás priorita, ale stále trvám na tom, že změna stávající legislativy není potřeba," prohlásil Chovanec. "Navíc chování fanoušků není v řadě případů vyhodnoceno jako protizákonné jednání, ale jako přestupek. Existuje však registr přestupků a při recidivě je potřeba dávat vyšší tresty. To vše umožňuje stávající právní řád," uvedl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články