Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

FAČR chce nadále Šilhavého u reprezentace. Kouč věří, že se na nové smlouvě domluví

Spojení česká fotbalová reprezentace a Jaroslav Šilhavý by mělo pokračovat. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR chce, aby šedesátiletý kouč nadále působil na lavičce národního týmu. Jednáním s trenérem o prodloužení smlouvy, která vyprší na konci července, byl pověřen předseda FAČR Petr Fousek.

Je nám líto, video expirovalo.
Fousek zahájí jednání o prodloužení smlouvy se Šilhavým. Sionko končí

Po dohodě u reprezentace k 30. dubnu naopak skončí manažer Libor Sionko, jeho nástupce zatím není znám.

Šilhavého budoucnost u národního týmu byla nejistá poté, co reprezentanti v březnu v semifinále play-off o mistrovství světa prohráli ve Švédsku 0:1 po prodloužení a nepostoupili do šampionátu v Kataru. Šedesátiletý trenér přesto nakonec dostal od výkonného výboru dál důvěru, byť se spekulovalo o jménech jeho možných nástupců.

Fousek věří, že jednání s Šilhavým bude dotaženo do konce dubna. Jeho představou je, aby kouč dostal smlouvu na příští kvalifikační cyklus o mistrovství Evropy 2024 s případnou opcí pro závěrečný turnaj v Německu.

"Dnešní rozhodnutí bylo opřeno o vyhodnocení celého období, o nějaké posouzení, které už trenér Šilhavý dvakrát prezentoval. Rozhodnutí se opírá i o výsledky mých dosavadních jednání s trenérem Šilhavým. Jsme domluveni, že se chceme pokusit do konce týdne dosáhnout dohody. Budeme tomu věnovat poměrně intenzivní úsilí. Není tajemstvím, že se v některých pohledech zatím lišíme, což je ale u vyjednávání běžné," řekl Fousek.

"Myslím, že trenér si důvěru zasloužil svou prací a tím, že výkonný výbor nějakým způsobem vnímal určitý rozměr stability. Pochopitelně jsou tu i faktory, že jsme neuspěli v baráži a kvalifikační skupině o MS. Výkonný výbor to vyhodnotil takto v součtu všech těch parametrů, těch kladů i záporů," doplnil Fousek.

Jasno by chtěl mít co nejdříve. "Jsme domluveni, že se chceme pokusit do konce týdne dosáhnout dohody. Budeme tomu věnovat poměrně intenzivní úsilí. Není tajemstvím, že se v některých pohledech zatím lišíme, což je ale u vyjednávání běžné. Od toho vyjednávání slouží, abychom si řekli věci ve větším detailu. Předmětem jednání bude i realizační tým, byť ten je primárně v kompetenci trenéra," uvedl Fousek.

Nechtěl konkretizovat, v čem se zatím s Šilhavým rozcházejí. "Jestli se lišíme ve finančních otázkách? Nelze to vyloučit. A délka smlouvy? Ani to nelze vyloučit. Naše představa je příští kvalifikační cyklus na ME v Německu s opcí na finálový turnaj," podotkl Fousek. "Já jsem pověřen, abych jednal o dohodě. Udělám v tom maximum ve spolupráci se svými kolegy. Že se nedohodneme, je pochopitelně jedna z variant, kterou je potřeba připustit," doplnil šéf FAČR.

Šilhavý věří, že se s Fouskem na novém kontraktu dohodnou. Rád by dvouletou smlouvu, což zhruba odpovídá příštímu kvalifikačnímu cyklu. "Jsem pyšný, že zastávám takový post a nechci z toho utíkat. Pokud se nic nestane a domluvíme se na smlouvě, budu rád, že pokračuju v trénování národního týmu," řekl Šilhavý, který bezprostředně po březnovém vyřazení v play-off uvedl, že o jeho budoucnosti u mužstva rozhodnou jednání s FAČR.

V médiích se spekulovalo, že by Šilhavého mohl u mužstva nahradit například bývalý šéf asociace Ivan Hašek. "V debatě rezonovaly i jiné návrhy, nicméně aniž bych se chtěl pouštět do detailů, tak pověření (od výkonného výboru) je poměrně jednoznačné," uvedl Fousek.

U reprezentace naopak na vlastní žádost skončil manažer Sionko. "Rozhodl jsem se, že chci teď víc času věnovat rodině, především svým dětem, které bych chtěl intenzivněji podporovat v jejich sportovní kariéře," uvedl Sionko. "Jméno nového manažera bude součástí jednání. Ještě jsem po dnešním jednání výkonného výboru nemluvil ani s panem Šilhavým, takže to budeme diskutovat," dodal Fousek.

Šilhavý převzal reprezentaci v září 2018 po Karlu Jarolímovi a tehdy tápající mužstvo pozvedl. Vloni v létě došel s týmem nečekaně až do čtvrtfinále Eura, na vytoužený postup na mistrovství světa ale nedosáhl. Nejbližší akce čeká reprezentaci v červnu, kdy se představí v elitní skupině úrovně A Ligy národů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články