Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

FAČR bude muset peněžitě odškodnit FK Bohemians, rozhodl soud

Praha - Vrchní soud v Praze potvrdil rozsudek Městského soudu, podle kterého FAČR v roce 2010 nepřípustným způsobem vymohla od FK Bohemians Praha pokutu ve výši šest milionů korun za korupční kauzu. Vzhledem k tomu soud přiznal FK Bohemians, který nyní hraje pražský přebor, peněžitou pohledávku.

Informovala o tom právní zástupkyně FK Bohemians Monika Nezbedová s konstatováním, že pohledávka k dnešnímu dni včetně příslušenství přesahuje částku devět milionů korun. Rozsudek je pravomocný. "Informoval nás o tom náš právní zástupce. Dokud ale neobdržíme písemné vyrozumění, nemůžeme se k tomu vyjadřovat. Zvažujeme však další právní kroky," uvedl v reakci ředitel legislativně právního oddělení FAČR Jan Pauly.

Kauza se táhne od roku 2010, kdy disciplinární komise FAČR udělila FK Bohemians pokutu šest milionů korun a odečetla mu 20 bodů v prvoligové tabulce za to, že nenastoupil do utkání proti Bohemians Praha 1905 a zároveň ani na třetí pokus nedodal komisi důkazy v údajné korupční aféře. V ní Bohemians neprokázali své tvrzení, že je olomoucký brankář Petr Drobisz v květnu 2009 měl uplatit 300 tisíci korun. Potrestáni tehdy byli Bohemians za znevážení jména fotbalu a porušení stanov svazu.

O rok později disciplinární komise udělila Drobiszovi za údajnou korupci zákaz činnosti na 18 měsíců, ačkoli u soudu se korupční jednání neprokázalo a bývalý gólman byl zproštěn obžaloby. Olomouci byly odečteno devět bodů.

Pokutu si FAČR vymohla odečtením z podílu na zobchodování marketingových a televizních práv, které klubům vyplácí její dceřinná společnost společnost STES. Soudy rozsudkem potvrdily, že takto pokutu vymáhat nelze. Podle serveru aktuálně.cz tak nyní může nastat situace, že pokud STES vyplatí střížkovským Bohemians devět milionů, bude pokuta z roku 2010 stále neuhrazena a FAČR ji bude moci znovu vymáhat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články