Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

FAČR a LFA prodloužily vzájemnou smlouvu. Naše spolupráce funguje, řekl Svoboda

Fotbalová asociace ČR (FAČR) prodloužila s Ligovou fotbalovou asociací (LFA) rámcovou smlouvu o osamostatnění profesionálních soutěží. Kontrakt nově platí do konce června 2028 a jeho součástí je následná čtyřletá opce.

Za asociace prodloužili smlouvu jejich předsedové Petr Fousek z FAČR a Dušan Svoboda z LFA.

První a druhá liga se po vzoru některých zahraničních soutěží od FAČR osamostatnily před sedmi lety a od sezony 2016/17 převzala jejich řízení LFA. Obě asociace spolu v květnu 2016 podepsaly smlouvu na šest let s následnou dvouletou opcí, kterou uplatnily. LFA potřebovala prodloužit kontrakt s více než ročním předstihem mimo jiné proto, aby mohla vypsat tendr na audiovizuální práva na nejvyšší soutěž.

"Stávající smlouva byla v mnoha ohledech zastaralá. Probíhalo více než roční vyjednávání mezi FAČR a LFA, a nakonec jsme našli kompromis. Výkonný výbor FAČR schválil prodloužení smlouvy jednomyslně," řekl Fousek. "Prodloužení smlouvy je důkaz, že nastavení spolupráce s FAČR je funkční," poznamenal Svoboda.

Součástí dohody je, že LFA bude každý rok přispívat FAČR sedmi miliony korun a k tomu pětiprocentním podílem z výnosu z částky nad 250 milionů korun za sezonu. Naopak liga od FAČR získá 10 procent z výsledků reprezentačního "áčka" v Lize národů a 15 procent z bonusu za případný postup na mistrovství Evropy či světa.

"To znamená, že z komerčního úspěchu LFA bude profitovat FAČR a ze sportovního úspěchu seniorské fotbalové reprezentace bude profitovat LFA. V zájmu všech ligových klubů tak bude maximálně vycházet vstříc reprezentačním potřebám," uvedl Svoboda.

LFA po převzetí profesionálních soutěží zřídila vlastní disciplinární komisi, která má na starosti první a druhou ligu. Komise rozhodčích stejně jako odvolací komise nadále spadají pod FAČR. LFA bude od sezony 2024/25 nově řídit domácí pohár, který dosud organizovala FAČR.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články