Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Exšéf Juventusu Moggi jde za korupci na pět let do vězení

Řím - Stará Dáma, neboli Juventus Turín. Světoznámý tým, který kvůli korupční aféře přišel o dva tituly a byl přeřazen do druhé ligy, má konečně čistý štít. Ústřední postava korupčního  skandálu Luciano Moggi jde na pět let a čtyři měsíce do vězení. O trestu za aféry v roce 2006 rozhodl v úterý neapolský soud. Spolu s Moggim byli odsouzeni i další významní funkcionáři a dva bývalí členové komise rozhodčích. 

Luciano Moggi
zdroj: ISIFA

Státní zástupce pro ústřední postavu skandálu, po kterém byl Juventus přeřazen do druhé ligy a přišel o tituly z let 2005 a 2006, požadoval trest o čtyři měsíce delší. Podle agentury AP Moggi do vězení s největší pravděpodobností nastoupí až poté, co proběhne odvolací řízení.

Moggi: Fotbalový svět už není mým světem. Od zítřka budu přemýšlet jen o tom, jak se bránit před mnoha ďábelskými slovy, která o mně byla řečena. To je vše, co jsem chtěl říct a na další otázky nebudu odpovídat

Potrestán byl také někdejší obchodní ředitel Juventusu Antonio Giraudo, který dostal tři roky vězení. Stejně jako bývalý šéf klubu byl obviněn z podvodu a ovlivňování zápasů.

Trest dostal i bývalý člen komise rozhodčích Paolo Bergamo (tři roky a osm měsíců) a jeho kolega Pierluigi Pairetto (16 měsíců). Sankce postihly také majitele Fiorentiny Andreu a Diega Della Valle a prezidenta Lazia Řím Claudia Lotita, kteří dostali tresty na 15 měsíců. "Všichni jsme čekali jiný výsledek, je to velké překvapení," okomentoval průběh procesu bývalý rozhodčí Massimo de Santis.

V procesu před soudem v Neapoli, který odstartoval v lednu 2009, bylo c odsouzeno 16 lidí, osm jich bylo očištěno. Mezi svědky byla předvolána řada fotbalových osobností v čele s bývalým trenérem AC Milán Carlem Ancelottim, kapitánem Juventusu Alessandrem Del Pierem, bývalým koučem Interu Robertem Mancinim a někdejším rozhodčím Pierluigim Collinou.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články