Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Experti chtějí, aby tým proti Maltě vedl Uhrin starší

Praha - Expertní skupina fotbalového svazu doporučila, aby se trenérem národního týmu pro červnové přípravné utkání proti Maltě stal někdejší reprezentační kouč Dušan Uhrin starší. Jeho asistentem by měl být jablonecký kouč František Komňacký. Současně doporučila výkonnému výboru ČFMS, aby výběr stálého trenéra nechal až na novém vedení, které by mělo být zvoleno na valné hromadě 27. června.

Účastníci dnešního jednání se shodli, že bude vhodné jednorázovým vedením mužstva pověřit Dušana Uhrina staršího, jenž je nyní bez angažmá. Kouč vicemistrů Evropy z roku 1996 nabídku telefonicky přijal a souhlasil i s doporučením, aby mu v utkání asistoval Komňacký.

Karel Poborský:

"Je to ikona, která je v českém fotbale zapsaná velice výrazně."

"Potěšilo mě to. Je pro mě čest, že jsem byl navržen opravdovými odborníky. Navíc nároďák je pro trenéra pořád nejvíc, i když tady jde vlastně jen o jeden zápas," uvedl Uhrin, který se už také předběžně dohodl na spolupráci s Komňackým. "Jsem velmi rád, že budeme moci spolupracovat. Františka jsem k sobě vyloženě chtěl," řekl.

Uhrin by chtěl proti Maltě co nejsilnější tým

Kdyby jeho dočasné dosazení do funkce výkonný výbor příští úterý schválil, Uhrin už má představu, jaké kroky by učinil. V první řadě by prý chtěl mít k ruce nejsilnější možný tým. Nesouhlasí s názorem, že proti Maltě by opory a hráči ze zahraničních klubů měli dostat volno. "Jde o přípravné utkání, ale nesmí se odehrát jen tak z povinnosti. Nároďák je v současné době ve složité situaci a už zápas proti Maltě by měl být určitou přípravou před závěrem kvalifikace. Tak, aby si z něho nový trenér mohl vzít něco prospěšného a bylo na co navazovat," nastínil své představy.

Šestašedesátiletý Uhrin vedl národní tým po vzniku samostatné České republiky v letech 1994 až 1997. V roce 1996 ho dovedl až do finále mistrovství Evropy. Naposledy působil v Dinamu Tbilisi, s kterým loni získal gruzínský titul.

Členy expertní skupiny jsou svazoví místopředsedové Jiří Kubíček a Jaroslav Vacek, sparťanský kouč Jozef Chovanec coby předseda trenérské rady, zlínský činovník Ladislav Valášek v roli šéfa předsedy technické komise. Slávistický ředitel Petr Doležal a šéf Dynama České Budějovice Karel Poborský byli delegování ligovým shromážděním, ostravský trenér Verner Lička je předsedou Unie českých fotbalových trenérů.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články