Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Exministr Chládek novým šéfem reprezentací. Trafika to není, říká

Praha - Fotbalová asociace ČR angažovala do funkce generálního manažera státních reprezentací a fotbalových akademií bývalého ministra školství mládeže a tělovýchovy Marcela Chládka. Cílem je podle vedení asociace posílit roli elitní mládeže. Na ministerstvu musel začátkem června skončit po vypuknutí kauzy s údajnou šikanou podřízených. Chládek šikanu popřel, podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky však nesplňoval přísné nároky na výkon funkce.

Marcel Chládek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Vnímám to jako velký závazek, neboť český fotbal potřebuje nové Rosické, Čechy nebo Kadeřábky a naším úkolem je zajistit talentům odpovídající prostředí pro jejich růst tak, aby za 10 let měl národní tým perspektivu úspěchů minimálně na evropské úrovni," uvedl Chládek, který dříve působil také jako fotbalový rozhodčí. Od roku 2004 členem ČSSD a v letech 2008 až 2014 byl senátorem a náměstkem hejtmana Středočeského kraje.

"Velmi rád bych pokračoval, v čem jsem začal na ministerstvu školství, a to připravit dlouhodobou koncepci sportu, teď hlavně na fotbal. Chceme vytvořit podmínky pro reprezentace tak, aby opravdu ti nejlepší měli vytvořeny nejlepší podmínky. Pro to je potřeba vytvořit fotbalové akademie," vysvětlil Chládek.

Je nám líto, video expirovalo.
Manažer reprezentací Chládek: Není to trafika

Jeho nová pozice podle něj českému fotbalu chyběla. "Byl tam manažer A-mužstva, jednadvacítky, ale nižší reprezentace manažery neměly. Má pozice by měla činnost celků sdružit," dodal. To, že by funkce generálního manažera, byla trafika, naprosto odmítá. "Těžko to může být trafika. To by bylo, kdyby to bylo něco, čemu nerozumím. A já jsem fotbal dělal," zdůraznil.

"Vytvořená funkce pro exministra Chládka nepotřebuje komentář. Je komentářem sama o sobě," uvedl na Twitteru ministr obrany Martin Stropnický. To neuniklo ani Chládkovi. "Herec, který nemá žádné zkušenosti s obranou a dělá ministra obrany, nemůže komentovat mé působení ve sportu. Pokud chce mluvit o trafice, ať se spíš podívá na své působení na obraně," oponoval.

"Reprezentace je výlohou naší práce. V novém sídle jsme vybudovali síň slávy a chceme do ní dále přispívat, proto se snažíme akademiím a reprezentacím zajistit nejen optimální sportovní zázemí, ale také kontinuitu ve spolupráci s kraji a městy, která je pro jejich dlouhodobé fungování důležitá. Věřím, že pan Chládek díky svému zaujetí a znalosti obou prostředí bude velkou posilou," uvedl šéf FAČR Miroslav Pelta.

Chládek nebude hodnocen až podle odvedených výsledků. "Je podepsaná manažerská smlouva, budu placen za svou práci manažera, jak je to stanoveno. Priorita je pro mě fotbalová záležitost. Vybudovat pyramidu od dětí přes mládežnické reprezentace až po A-mužstvo," sdělil.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články