Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Evropský fotbalový šampion i bezdomovec, "Béla" Masný slaví sedmdesátiny

Mistr Evropy z Bělehradu Marián Masný slaví sedmdesáté narozeniny. Muž s pohnutým osudem patřil ve své době k nejlepším útočníkům v Evropě. Měl skvělou techniku a výborný pohyb. Po ukončení kariéry už ale jeho osud nabral sešup, a dokonce byl nějaký čas bez střechy nad hlavou.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalista Masný slaví sedmdesátku

Ve zlatém finále mistrovství Evropy v Bělehradě proměnil populární "Béla" první penaltu Čechoslováků a o čtyři roky později, tentokrát v boji o evropský bronz v Neapoli, se na úvod rozstřelu s Itálií trefil znovu - a zase do stejného místa. Masný byl i dvakrát mistrem československé ligy se Slovanem Bratislava.

Pochválila jej dokonce i legenda anglického fotbalu Kevin Keegan. "Je to jedno z nejlepších křídel, proti kerému jsem hrál," řekl o Masném.

Masný měl pět sourozenců, tři bratry a dvě sestry. O dvanáct let starší bratr Theodor hrál v Trenčíně, Pardubicích i v rakouském týmu First Vienna a měl stříbro z OH v Tokiu 1964, kde tým Československa podlehl až ve finále 1:2 Maďarsku. Po nejstarším bratrovi Marián zdědil přezdívku Béla.

Kariéru končil v nižších soutěžích v Rakousku, kde hrál až do roku 1995 a poté tam ještě tři roky trénoval.

Útočník ze Slovenska, který byl v roce 1976 devátý v anketě Zlatý míč pro nejlepšího hráče v Evropě, po kariéře neprožíval příliš šťastné roky. Postupně se dostal až na okraj společnosti a žil jako bezdomovec. V poslední době se mu daří lépe a pracuje jako vrátný.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články