Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Evropské kluby se sdružují na pomoc uprchlíkům

Praha - Fanoušci i samotné fotbalové kluby po celé Evropě se vyslovují na pomoc uprchlíkům. Kluby z Ligy mistrů a Evropské ligy jim příští týden věnují jedno euro z každé prodané vstupenky, kromě toho ale evropské celky vyvíjejí řadu dalších iniciativ. České kluby zatím ohledně pomoci uprchlíkům mlčí, fanoušci se často vyjadřují spíše proti příchodu utečenců.

Hráči St. Pauli a Dortmundu se vyjadřují na podporu uprchlíkům
zdroj: imago sportfotodienst

Uprchlická krize vyvolala v evropském fotbalovém prostředí velkou odezvu solidarity. Na podporu utečenců se vyjádřily řady příznivců zvláště v bundeslize krátce poté, co Německem otřásly násilné útoky na uprchlické tábory.

Jejich hlas poté posílily samotné kluby. Bayern Mnichov, stejně jako Real Madrid, se rozhodl věnovat milion eur na pomoc uprchlíkům v Evropě. Bavorský klub zároveň koncem minulého týdne oznámil, že o víkendu v ligovém utkání proti Augsburgu přijdou s hráči jako maskoti jak německé děti, tak děti uprchlíků.

Druholigový německý klub St. Pauli na pomoc imigrantům v úterý uspořádal charitativní utkání s Borussií Dortmund. Ta už před dvěma týdny pozvala desítky uprchlíků na odvetné utkání předkola Evropské ligy s dánským celkem Odd BK.

Německé celky v iniciativě nejsou samy. Jen namátkou - Celtic na podporu uprchlíků věnoval výtěžky z přátelských utkání v reprezentační přestávce, AS Řím vydražil dresy Francesca Tottiho, Edina Džeka či Miralema Pjaniče.

Je nám líto, video expirovalo.
St. Pauli a Dortmund odehrály charitativní utkání na pomoc uprchlíkům

Uprchlíkům už delší dobu pomáhají i některé celky Premier League. Arsenal například před třemi lety několikrát poslal finanční pomoc i své ambasadory do utečeneckých táborů v Jordánsku a klub o víkendu rovněž věnuje uprchlíkům jednu libru z každé prodané vstupenky.

Prezident FC Porto Pinto da Costa začátkem týdne navrhl UEFA, aby jedno euro z výtěžku každé vstupenky v úvodním kole utkání evropských pohárů bylo věnováno na pomoc utečencům. A evropská fotbalová federace jeho přání vyslyšela, na pomoc uprchlíkům by tak peníze měly věnovat i Liberec a Plzeň, které ve čtvrtek hrají domácí zápasy s Bragou, respektive Dynamem Minsk.

V českém prostředí se na podporu uprchlíků vyslovila zatím pouze skupina fanoušků Bohemians Barflies United, za což si pod příspěvkem vysloužila četné odsudky dalších fanoušků. Příznivci Viktorie před několika týdny na tribunách vyvěsili protiislámské a antisemitské transparenty, v čemž je o den později napodobili jablonečtí fanoušci. Za tyto aktivity na stadionech obdržely kluby pokutu 100 tisíc korun. Část ultras Baníku zase vyzývala příznivce, aby se místo výjezdu na utkání v Brně účastnili protiimigrantské demonstrace.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články